2022. december 29., csütörtök

POLITIFACT: AZ ÉV HAZUGSÁGA PUTYINÉ, AMIVEL ELINDÍTOTTA A HÁBORÚT

LAKMUSZ
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2022.12.29.Az egyik legismertebb amerikai tényellenőrző oldal, a PolitiFact minden év végén kiosztja az “Év Hazugsága” titulust.


A PolitiFact az “Év Hazugsága” címet az elmúlt 13 évben mindig olyan állításnak ítélte oda, amely valamilyen amerikai személyhez vagy az USA-hoz kötődött. Idén azonban a szerkesztők szerint a legnagyobb hatású hazugság, amivel a világ szembesült, Vlagyimir Putyintól származott.

“2022 február 24-én, moszkvai idő szerint reggel 6 órakor Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy Oroszország ‘különleges katonai hadműveletbe’ kezd Ukrajnában… A háború, amelyet Putyin aznap indított, hazugságra épült.” – írja a PolitiFact, a cikkben pedig sorra veszik azokat a hamis állításokat is, amelyek a háborút elindították, kiemelve, hogy Oroszország brutális mértékű dezinformációt terjeszt az interneten, egyre kifinomultabb eszközökkel, bevetve az állami médiát, több száz weboldalt és különféle közösségi médiacsatornákat, elnyomó cenzúratörvényeket alkalmazva.

“A cél a brutalitás igazolása, az emberek szemének bekötése és a lehetséges szövetségesek meggyőzése”

- írta az oldal.

A PolitiFact kiemeli: Putyin a háború igazolására azt állította, hogy Ukrajnát neonácik vezetik, és az országban népirtást követnek el. Egyik sem igaz. Ahogy az sem, hogy a bucsai mészárlást ukránok rendezték meg. A háború létjogosultságát Putyin hosszú ideig azzal védte, hogy Ukrajna nem létező ország, meghamisítva ezzel az ország történelmét és kultúráját.

Mindezek következtében amerikai becslések szerint mindkét oldalon mintegy 100 ezer katona halt meg vagy sebesült meg. Több mint 40 ezer ukrán civil vesztette életét, tizenöt millió embernek kellett elmenekülnie az otthonából.

Mindez – ahogy írják – egyértelművé tette a választást: 2022 hazugsága Putyiné...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.