2021. március 19., péntek

HA PUTYIN TROLLJAI RÁD SZÁLLNAK, NEKED ANNYI

TELEX
Szerző: HANULA ZSOLT
2021.03.19.


Jessikka Aro nevét 2014-ben ismerte meg a világ, amikor első nyugati újságíróként írt tényfeltáró cikksorozatot a hírhedt szentpétervári trollgyárról, az Internet Research Agencyről, amely papíron egy online piackutató cég, a gyakorlatban pedig az orosz információs hadviselés egyik legdurvább fegyvere. Aro tisztában volt azzal, hogy ha leleplezi a lejárató, karaktergyilkos gyűlöletkampányok kivitelezőit, ő is ilyen hadműveletek céltáblájává válik otthon, Finnországban. Mégis alábecsülte a válaszcsapás erejét, a bosszúhadjárat vége az lett, hogy titokban kellett elhagynia a hazáját és új otthont találnia, mert félő volt, hogy az online zaklatás fizikai erőszakba fog torkollni, amitől se ő maga, se a rendőrség nem tudja megvédeni. Tekintve, hogy Finnországot a világ legbiztonságosabb országai között szokás számon tartani, a legstabilabb jogállammal és demokráciával, a legnagyobb sajtószabadsággal, ez önmagában elég sokkoló képet fest arról, mennyire hatékony és kegyetlen fegyver tud lenni az orosz online trollkodás.

Aro azóta is titokban tartja, hol írta meg a könyvét az ellene zajló trollháború történetéről. A Putyin trolljai finnül és angolul 2019-ben jelent meg, magyarul most olvasható először.

Jessikka Aro a saját történetét egyetemista korától indítja, amikor a moszkvai Lomonoszov egyetemen cserediákként szembesült a Putyin körüli személyi kultusszal, az orosz média helyzetével és azzal, hogy az egyetemi újságíróképzésen belül a kiválasztott hallgatóknak külön oktatják az információs hadviselés és a harctéri propaganda fogásait. Aztán gyorsan eljutunk 2014-be, amikor már a finn közmédia, az Yle munkatársaként, orosz újságíró kollégákkal közösen leplezi le a szentpétervári Internet Research Agency működését (erről egyébként még a régi Indexen mi is írtunk, többek között éppen Aro cikkeit is használva forrásként).

Egy pillanatra azért próbáljunk elképzelni a magyar közmédiában egy hasonló oknyomozó anyagot...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.