2021. március 19., péntek

A MAGYARORSZÁG-ELLENES VAKCINAPOLITIKA

24.HU
Szerző: PETŐ PÉTER
2021.03.19.


- Brüsszel miatt nincs elég vakcina, a nyugati beszállítás akadozik,

- csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával lehessen oltani, alapos engedélyeztetés nélkül hazárdjáték a kínai vakcina használata

– mondások kormánytól és ellenzéktől, amik tisztán mutatják meg, milyen ócska minőségűre roncsolták a politikát, és hogyan sikerült súlyosan demokráciaellenes vakcinapolitikát előállítani.

A kormánypárt és ellenzékének egy része egyaránt teljes természetességgel illeszti saját nagy történetébe az oltásügyet, mintha nem éppen egy világjárvány közepén járnánk, mintha tilos lenne kísérletet tenni a valóság megismerésére. Ezt persze teljesen eltérő dinamikával teszik, hiszen a Fidesz rendületlenül nyomja, az ellenzéknek meg még az eleinte az ügybe belerohanó része is inkább farol belőle, de ezzel a példával úgysem a konkrét politikákat és hatásokat szeretnénk bemutatni, hanem azt, milyen automatizmusok mozgatják a logikájukat, és mennyire korlátozzák politikai cselekvésüket és gondolkodásukat saját nagy történetükből következő olykor teljesen irracionális automatizmusaik.
A kormány keleti meséje

Orbán Viktor hosszú ideje vívja különleges politikai háborúját saját szövetségi rendszerének fundamentuma, az ország gazdasági fejlődésének fő pillére, az Európai Unió ellen. Ennek a brüsszelezős plakátoktól az EU-ellenes retorikáig terjedő mutatványnak ezúttal nem ismételjük el a látványelemeit, éppen csak emlékeztetünk arra, milyen régen próbálja magasabb szintre emelni a keleti kapcsolatait.

Ennek logikája Orbán politikai alapvetéséből következik: mindenek fölötti célja a mozgástér bővítése, azaz a több opció létrehozása. Ez azért fontos, mert ennek köszönhetően mindig tárgyalási pozícióban maradhat, sosem egyirányú utcában kell közlekednie, nincsenek lediktált megoldások, üzletelési lehetősége, helyezkedési tere megmarad. Mindaddig, amíg az EU-ban a partnereivel el tudja hitetni, hogy máshonnan is lehet pénze, máshol is találhat szövetségest, más akaratokat is segíthet, bővebb a mozgástere, mintha egyoldalú a kis ország kiszolgáltatottsága. Ez igaz még akkor is, ha a valóságban nincs érdemi mozgástér és egyéb opció: a politika sokkal inkább szól ugyanis arról, amit elhisznek rólunk, mint arról, mire vagyunk valójában képesek. Első blikkre persze furcsának tűnhet, hogy Orbán saját szövetségeseit igyekszik folyton sakkban tartani, de ez hozzátartozik újkori politikai eszméléséhez és választott útjához.

Amelyen most éppen a járvánnyal és a vakcinaproblémával találkozott, és nem habozott a szokásos keretbe illeszteni az ügyet, amit gyorsan ketté is szedünk:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.