2022. október 17., hétfő

EGY HONVÉDŐ HÁBORÚ MINDIG IGAZSÁGOS

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2022.10.15.



A korábban végtelenül megosztott Ukrajna egységessé vált, az ukrán identitás megerősödött, Volodimir Zelenszkij elnök támogatottsága pedig sosem volt ilyen magas – hangzott el a Geopolitikai kilátások és átrendeződések a háború nyomán címmel a CEU Határtalan tudás sorozatában péntek este rendezett eseményen.

Győrffy Dóra politológus-közgazdász, Meszerics Tamás történész-politológus és Rácz András védelempolitikai szakértő a február 24-én hajnalban indított orosz katonai agresszió mérlegét vonta meg az október 14-én a CEU Nádor utcai épületének Auditórimában.

Megkopott nagyhatalmi képességek

Rácz András szerint míg az 1990 előtti Szovjetunió nagyhatalmi státusza minden szempontból megkérdőjelezhetetlen volt, ugyanez a mai Oroszországról aligha állítható. Katonai szempontból ugyan a nukleáris fegyverarzenál változatlanul jelentős ütőerőt jelent, ám a hagyományos hadsereg létszáma, felszereltsége és felkészültsége erősen megkopott, ezzel együtt globális erőkivetítési képessége is csökkent. Az 1991-ben még 3,6 millió fős állandó hadsereg létszáma 2022 elejére már csak papíron érte el az 1,15 milliót, a valóságban ennél kisebb, nagyjából 800-850 ezer fős hagyományos haderő volt bevethető állapotban az év elején.

„Az ukrajnai háború tartósan, stratégia szinten erodálja Oroszország megmaradt hatalmi képességei közül a hagyományos katonai erőt” – fogalmazott a védelempolitikai szakértő. Az orosz hadsereg háború előtti általános állapota ismert volt, a közösségi médiahasználat pedig lehetővé teszi, hogy nyílt forrásokból fel lehet mérni az aktuális helyzetet is. Rácz szerint ez korábban elképzelhetetlen lett volna, ám a döntően vizuális információkból, azaz a katonák telefonos fényképei, videóiból dolgozó civil és hivatásos adatelemzők megbízható becslésekkel szolgál a haditechnikai és személyi veszteségek mértékére.

„A vizuálisan megerősített, vagyis képpel, videóval bizonyítható veszteség az alsó küszöb” – tette hozzá Rácz. Az utóbbi szerint az elmúlt 8 hónapban legalább 60 ezer orosz katona biztosan meghalt, közülük 1300 tiszt vagy főtiszt. A védelempolitikai szakértő szerint az egészségügyi ellátás szempontjából sem túl acélos orosz hadseregben egy elesett katonára hozzávetőlegesen három sebesült jut, vagyis átmenetileg közel 180 ezerrel biztosan nem voltak hadra foghatók.

Ez Rácz szerint azt jelenti, hogy a kezdeti nagyjából 200 ezer fős katonai kontigens 95 százaléka halott vagy sebesült. „Tragikusan magas a veszteség emberben és haditechnikában is” – mondta a védelempolitikai szakértő, hozzátéve, hogy ami és aki most harcol Ukrajnában, az nem az, amit az orosz politikai vezetés erre szánt.

A haditechnikai veszteség a mostani szankciós környezetben nem pótolható. „A herszoni körzetben 60 éves haditechnika megy harcba, amikor T62-es harckocsikat vetnek be” – hozott egy friss példát Rácz. A mozgósítás pedig szükségszerűen elkerülhetetlen volt a személyi veszteségek miatt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.