2022. október 17., hétfő

EZZEL AZ OROSZ RENDSZERREL BARÁTKOZIK A MAGYAR MINISZTERELNÖK, S EZ AZ OROSZ RENDSZER TUDHATJA MAGÁÉNAK A MAGYAR POLITIKAI HATALOM NYÍLT SZIMPÁTIÁJÁT

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.10.16.


Fritz Busch a XX. század egyik legnagyobb karmestere, fivére, Adolf Busch a XX. század egyik legjelentősebb hegedűművésze volt. Sikereik csúcsán mindketten nemet mondtak a hatalomra került Hitlernek, s Fritz Busch, Toscaninihez hasonlóan visszautasította a bayreuthi felkérést, majd megundorodva hazájától kivándorolt az Egyesült Államokba, Adolf Busch pedig előbb lemondta összes németországi turnéját („Keresztény honfitársaim német zsidókkal szembeni fellépése miatt szükségesnek tartom németországi koncertkörútam megszakítását.”), majd amikor a nácik megpróbálták visszahívni az USA-ból, az alábbiakat üzente: „Azonnal visszatérek Németországba, ha felakasztjátok Hitlert, balján Göringgel, s ha jobbján Goebbels fog lógni.”

A Busch-fivérek nem voltak zsidók, mindössze tisztességes, becsületes emberek. Mint a náciknak és a fasisztáknak ugyancsak nemet mondó Toscanini vagy Pablo Casals. Toscanini például nem volt hajlandó egyszer sem fogadni a Scalaban Mussolinit, s nem volt hajlandó egyszer sem elvezényelni a Giovinezzát, amiért aztán elvették az útlevelét, megkapta a „tiszteletbeli zsidó” gúnynevet, de végül visszaadták neki az útlevelét, s Toscanini hetvenegy éves korában kivándorolt az USA-ba.

Nem így az oroszok. Minapi hír, hogy Jurij Kerpatenko ukrán karmestert, aki az annektált Herszonban visszautasította az orosz megszállókkal való együttműködést, s megtagadta, hogy egy propagandacélú eseményen vezényeljen, a megszálló orosz katonák egyszerűen agyonlőtték.

Ezzel az orosz rendszerrel barátkozik a magyar miniszterelnök, s ez az orosz rendszer tudhatja magáénak a magyar politikai hatalom nyílt szimpátiáját. Az az orosz rendszer, amely belső ellenzékét vagy megmérgezi, vagy börtönbe veti, vagy ablakokon hajigálja ki. Vagy katonáival agyonlöveti.

Madarat tolláról.

De most engem leginkább az érdekel, hogy miként reagálnak erre a hírre azok az orosz zenészek, akik Putyin melletti kiállásukkal elérték azt, hogy kitiltották őket a világ több koncertterméből és operaházából. Én sem értettem egyet a kollektív büntetésnek ezzel a módjával, s ezért sem volt ellenemre, hogy például Anna Netrebko, Putyin egyik leghangosabb imádója a minap a budapesti Operaházban lépett fel.

Csakhogy most reagál-e a történtekre Anna Netrebko, és megszólalnak-e a többiek? Vajon saját kollégájuk bestiális meggyilkolása előcsalogatja-e belőlük a tiltakozás hangját, avagy nem? Anna Netrebko a kitiltását követően nemrég azt nyilatkozta, hogy valójában ő is elítéli az Ukrajna elleni háborút, hozzátéve, hogy a gondolatai a háború áldozataival és azok családjaival vannak.

Most majd kiderül, hogy az operaénekesnő, meg a szintén Putyin-párti férje, továbbá megannyi orosz művésztársuk aggodalma valóban őszinte volt-e, avagy egyszerűen hazugok, gyávák és mérhetetlenül becstelenek?

Vajon ők is az orosz diktatúra és embertelenség kreatúrái? Éppen úgy, mint a jelenlegi magyar politikai hatalom?

ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.