2019. március 29., péntek

ROBERT MUELLER MÉG MINDIG TITKOS JELENTÉSE VAGY HÁROMSZÁZ OLDAL, DE ALIG KÉTOLDALAS ÖSSZEFOGLALÓ ALAPJÁN BESZÉLÜNK RÓLA

444.HU
Szerző: akiraly
2019.03.29.


Robert S. Mueller III., az amerikai választásokba történt orosz beavatkozást, Trump és kampánya abban játszott szerepét, illetve a botrány kivizsgálását akadályozó lépéseit is vizsgáló különleges ügyész máig titkos összegző jelentése több mint háromszáz oldal terjedelmű. Ezt csütörtökön ismerte el az amerikai igazságügyi minisztérium.

Mindez azért lényeges, mert a majd két éven át tartó vizsgálat után William Barr, Trump új igazságügyi minisztere egy összesen négyoldalas, nagyobb részt a jelentés nyilvánosságra hozatalának technikai részleteivel foglalkozó, tehát az ügy lényegéről két oldalnál is rövidebb terjedelemben szóló levelet küldött a Kongresszusnak, összesen két (2) pontban összefoglalva azt, amit a nyomozás végkövetkeztetéseinek nevezett:
- Mueller megítélése szerint azt, hogy Trump és stábja tudatosan koordinált az oroszokkal a beavatkozásról, nem lehet minden kétséget kizáróan bizonyítani;
- Barr – vagyis a miniszter, és nem Mueller, az ügyész – szerint Trump beavatkozása a nyomozásba nem éri el az igazságszolgáltatás akadályozásának a szintjét.

Az első esetében a hangsúly a „minden kétséget kizáróan” kitételen van. Az amerikai igazságszolgáltatásban az ügyészségen komoly bizonyítási teher van. Az ártatlanság vélelme alapján ugyanis ha csipetnyi kétség is felmerül valakinek a bűnösségével kapcsolatban, azt ártatlannak kell tekinteni. A koordinációt nehéz bizonyítani, ennek ugyanis nem csupán a két fél közti kommunikáció a feltétele, hanem annak bizonyítása, hogy az oroszok Trumpékkal koordinálva avatkoztak be a választásba. Így hát hiába válaszolt Ifj. Donald Trump egy lelkes "imádnámmal" a Hillary Clinton lejáratására alkalmas információkat kínáló Kreml-közeli orosz ügyvédnőnek, akivel aztán Jared Kushner és Paul Manafort társaságában még találkozott is a New York-i Trump toronyban; hiába került itt szóba az orosz gyerekek amerikai örökbefogadásának ügye – ami valójában az Oroszország elleni amerikai büntetőszankciók feloldásának ügye –, ez arra még nem bizonyíték, hogy az oroszok ez alapján cselekedtek volna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.