2019. március 29., péntek

BARTUS LÁSZLÓ: ORBÁN HELYESLI TRIANONT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2019.03.29. 


Arthur Finkelstein nagy űrt hagyott maga után, amit nem tud az illberális világ betölteni. Sem a magyar Habony, sem az izraeli Hazony, akit Orbán tüntetően fogadott a Gundel-menüs kolostorban. Ha valaki nem tudná, Yoram Hazony ihlette Orbán március 15-i birodalomellenes beszédét “A nacionalizmus erénye” című könyvével. Ez a mű első kísérlet arra, hogy tudományos alapra helyezzék az illiberális neofasizmus gyakorlatát. Utólag kell kimagyarázni, mitől jó az, ha nincs jogállam, ezért Hazony kísérlete totális kudarc. Különösen egy izraeli zsidó politológus szájából, a holokauszt után. A nacionalizmus tisztára mosására tett kísérlet ugyanakkor logikailag elkerülhetetlen, mert ellenkező esetben nem áll meg a lábán az illiberalizmus, mint a szabadság záloga. De a vállalkozás a makacs tények miatt eleve halálra van ítélve.

Aki ebbe belevág, és azt képzeli, hogy ezt bármilyen csúsztatással képes megcsinálni, az vagy sok pénzt kap érte, vagy kétes világnévre vágyik, vagy annyira hülye, mint a nevetséges korrupciós ügyeibe belebukó Netanjahu, akinek Yoram Hazony az egyik segítője volt. Arthur Finkelsteint teljes joggal a gonosz megtestesítőjének nevezték, de egy okos amerikai zsidó volt. Hozzá képest Yoram Hazony hajánál fogva előrángatott hamis, a történelmi tényeket tagadó, a holokauszt áldozatait meggyalázó elmélete erősen Netanjahu és Orbán értelmi szintjén mozog, ami nem egy dicséret, mielőtt Hazony félreértené. Mert bennük Finkelsteinből már csak a gonoszság maradt.

A “nacionalizmus jó, a birodalom rossz” elmélet kapásból a “négy láb jó, két láb rossz” szlogen intellektuális színvonalán mozog, de amikor a szerző megpróbálja megmagyarázni és kifejteni, abból a borzalmak borzalma lesz. Azt mondani sem kell, hogy ehhez az elmélethez, a nacionalizmus tisztára mosásához, meg kell hamisítani a holokausztot, a zsidóság több ezer éves üldöztetését. De ha Orbán magáévá teszi ezt a veretes ideológiát, akkor szembe kell néznie azzal, hogy abban a pillanatban helyesli a trianoni békeszerződést is, és támogatja Trianont. A Trianon előtti Magyarország az Osztrák-Magyar Monarchia utódállamaként is egy sok nemzetet (nemzetiséget) magába foglaló birodalom volt, ami rossz, s ennek nemzetállamokra történő feldarabolása (Beneš cseh külügyminiszter szó szerinti követelésével) jó. Beneš a Hazony által előadott logikával indokolta meg a Magyar Királyság, mint birodalom, feldarabolását független nemzetállamokra. Ha Orbán helyesli Hazony elméletét, akkor helyesli Trianont...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.