2019. március 29., péntek

BRIT VÁLASZ: SEHOGYSEM! - A BREXITTEL KAPCSOLATBAN MINDENT LESZAVAZTAK AZ ANGOL PARLAMENTBEN

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Az Én Pénzem
2019.03.29.


Mintha kifejezetten azt tűzték volna ki célul az angol képviselők, hogy megcáfolják a klasszikus mondást: valahogy majd csak lesz, úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna. A miniszterelnök hiába dobta be pozícióját is a mérleg serpenyőjébe, ez alig több mint tíz képviselőt hatott meg.

Szerdán miután a brit képviselők elfogadták – mit is tehetek volna mást -, hogy hozzájárulnak az elszakadás március 29-i időpontjának néhány héttel való eltolásához, a parlament alsóházában késő éjszakáig tartó ülésen éles vitákkal kisérve sorra szavazták le az Európai Unióból való kiválás különféle lehetőségeit. Ma délután Theresa May ismét a ház elé viszi a Brüsszelben kötött megállapodást – vagy nem.

E pillanatban úgy néz ki, hogy Nagy-Britannia nem lép ki az EU-ból megállapodással, nem lép ki megállapodás nélkül, de nem is marad benn; ám nem működhetnek a különféle kompromisszumos megoldások sem, a kézenfekvők ugyanúgy, mint a kissé erőltetettnek látszók.
Már azt hosszas küzdelmek előzték meg, hogy a Brexit mely változatai kerülhetnek szóba, John Bercow, a képviselőház elnöke nyolc javaslatot engedett a ház elé az úgynevezett indikatív – vagyis pusztán véleményt nyilvánító, a kormányt végül is nem is kötelező, az eseményeket azonban óhatatlanul meghatározó – szavazások során. Ismét elvetették a megállapodás nélküli kiválást, leszavazták azt a konzervatív javaslatot, hogy Nagy-Britannia tagja maradjon az Európai Szabadkereskedelmi Társulásnak és az Európai Gazdasági Térségnek (EGT), és továbbra is részese legyen az egységes piacnak, amíg meg nem születik egy olyan kereskedelmi megállapodás, ami garantálja az áruk szabad mozgását és az ír határ nyitva tartását.

Nem találták megfelelőnek azt a megoldást sem, hogy maradjanak EGT-n belül, de ne legyenek részese az EU vámuniójának, és ismét csatlakozzanak az Európai Szabadkereskedelmi Társuláshoz (Efta). De elvetették azt a veterán konzervatívok által benyújtott javaslatot is, hogy vámunióról tárgyaljanak az EU-val, ahogy a Munkáspárt kezdeményezését is arról, hogy maradjanak a vámunióban, az uniós ügynökségekben és finanszírozási programokban, valamint a jövőbeli biztonsági együttműködésben.

Alulmaradtak azok a javaslatok, amelyek újabb vitákat és szavazásokat irányoztak elő a megállapodás nélküli kilépésről, a Brexit folyamat megállításáról, köztük újabb népszavazást az EU-val kötött és a Parlament által nem ratifikált megállapodásról. Így lényegében egyik alternatív megoldás sem nyerte el a képviselők többségének tetszését. Tehát „vissza az egyes mezőre” – ezt a címet adta tegnapi Brexit hírlevelének a Bloomberg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.