2019. március 29., péntek

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/13. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.03.29.


P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István: Kiáll, megmutat

Nincsenek örömtüzek, nincs népünnepély, nincs semmi hajcihő; világra szóló győzelmét Orbán és bandája higgadtan, mértéktartással ünnepelteti. A szokásos pénteki rádiószózat hangneme visszafogott, persze a rituális konfabuláció most se maradhat el. A tizenhárom párt kivétel nélkül Soros-bérenc, mondja a felfüggesztett férfiú, mi mást is mondhatna; amit kellő ideig mantrázunk, az a végén óhatatlanul az agyunkra megy.

A többi egyszerű és világos.

„Majd az európai választások után eldöntjük itt, a Fideszben, hogy mi jó Magyarországnak, a Néppárton belül kell-e folytatnunk, vagy valamifajta új pártszövetségben van-e inkább a helyünk.” Tiszta sor, hogyan is lehetne másképp. Ők eldöntik, mármint Orbán, Orbán és Orbán, hogy mi a jó (nem Magyarországnak, hiszen az őket soha egyetlen pillanatig se foglalkoztatta, hanem) nekik, az Orbánoknak, akikből persze csak egy van, ám az az egy néha sokaságnak álcázza magát és ilyenkor a „Fidesz” fedőnevet viseli.

Daulnak, Junckernek, Webernek meg a többi léhűtőnek mindenesetre föl van adva a lecke. Vagy ellenkezés nélkül lenyelik azt a trágyát, amit az alcsúti ember és bandája naponta lapátol eléjük, vagy jönnek a búcsú könnyes pillanatai, utána aztán se Deutsch, se Szájer, se Tőkés, csak a szégyen meg a kudarc.

Benda László: A Selyemút Rómába vezet

Soós Eszter Petronella: Szerotonin és behódolás
avagy Houellebecq látomásai

Michel Houellebecq Behódolás című kötete 2015. január 7-én jelent meg Franciaországban, azon a napon, amikor terrortámadás érte a Charlie Hebdo nevű szatirikus lap szerkesztőségét. A kötet ebben a kontextusban különösen fenyegetőnek rémlő disztópiát rajzolt fel, méghozzá egy iszlamista hatalomátvétel menetét Franciaországban. Azon a héten éppen e könyv vitatott szerzője szerepelt a Charlie címlapján „Houel­lebecq mágus jóslatai” felirattal. („2015-ben elveszítem a fogaimat, 2022-ben Ramadant tartok”, mondja a képen). A terrortámadás után Houellebecq felfüggesztette a kötet promóciós körútját, s személye, írása egyfajta másodlagos szimbóluma lett az eseményeknek.
Szüdi János: Zavaros időket élünk

Zavaros időket élünk! Sokan, sokszor gondolták, remélték, hogy az Orbán-rezsim a végnapjaihoz közeledik. A vágyak mindeddig vágyak maradtak. Ez a hatalom nem akar megrendülni. Vérszívóként egyre erősebben tapad a társadalom véredényeire. Mindig talál friss nedveket, amelyek megerősítik testileg, lelkileg.

Kovács Zoltán: Sötét indul és veszt

Losoncz Miklós: Brexit: pislákoló fény az alagútban?

Március 21-i ülésén az Európai Tanács szigorú feltételekhez kötötte a brit kormányfő kilépési tárgyalások meghosszabbítására vonatkozó kérésének teljesítését. A kilépési szerződés ratifikálása esetén a meghosszabbított határidő május 22., elutasítása esetén április 12. Ez utóbbi esetben a brit fél előtt minden lehetséges opció nyitva áll. Az Európai Tanács ezzel a maga részéről megteremtette a körülményeket az EU-ból való brit kiválás feltételeinek biztosítására. A befejezés a brit félen múlik.

György Péter: A hiányzó Koós

Vásárhelyi Júlia: Igazak kertje Milánóban
Bibó István fája

Tóth András: Miért vegyük komolyan Marx Marx-kritikáját?

Bócz Endre: Mi a mérce?

Molnár Erzsébet: Sürgős beteg

Gervai András: Egy angol bárónő a Gulagon
Egy családtörténet töredékei

Amikor 1942-ben a brit Mary Allison Walters – egy magyar arisztokrata diplomata felesége – elvállalja egy titkos brit katonai szervezet megbízását, hogy leveleket csempésszen Isztambulból Budapestre fontos közéleti személyiségeknek, nem sejti, hogy döntése hosszú időre drámaian meghatározza a saját és mások (a férje, a mostohafia és annak anyja) sorsát.

William Echikson: Románia utat mutat

V I S S Z H A N G

Fülöp Orsolya: Van más megoldás

Garami László: Érzelmileg

Lévai Júlia: Nyugodtan lopjanak!

Fekete Demeter: Két oldalról

Haskó László: Az érem harmadik oldala

Nagy György: Nem az oroszlán

Mesterházi Márton: Tanú

Helyesbítés

P Á R A T L A N

-hg-: ÉLMÉNY

-átkai: GYEREKKEL VAGYOK!

háge: GYERMEK

-i -gy: CSIZMA AZ ASZTALON

Lázár György: MAROCCO CENZÚRÁZVA

msz: TÓTÁGAS

Beck Tamás: FEJÉTŐL BŰZLIK

pá-ti-: SAJÁTOSSÁGAINK

feribácsi: ZSEBFOCI

-hg-: PARKOLÓ

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.