2019. június 18., kedd

KOCKÁZATOS LENNE, HA A CSEHEK AZ ORBÁNI ÚTRA LÉPNÉNEK

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.06.18.


Egyre nő az elégedetlenség a korrupcióval vádolt, milliárdos cseh miniszterelnökkel, Andrej Babissal szemben, írja a Der Spiegel; a Die Weltben elolvashatjuk, mi Svájc egyedi megoldása a jobboldali populizmus erősödésére; a Süddeutsche Zeitung a Magyar Tudományos Akadémia ügyével foglalkozik. Nemzetközi lapszemle.

A klímavédelemmel nem tudtak mit kezdeni a jobbos populisták


Miként kell eljárni a jobboldali populistákkal? Ezt a kérdést teszi fel a Die Welt című, nagy példányszámú, konzervatív német napilapban megjelent vendégkommentárjában Jean-Martin Büttner, a svájci Tages-Anzeiger véleményrovatának a vezetője, és hazája, Svájc sajátos megoldási módjára hívja fel a figyelmet.

A szerző a kontinensen széttekintve azt látja, hogy Franciaországban Marine Le Pen nyomul, Angliában Nigel Farage arat diadalt, Itáliában Matteo Salvini győz, Magyarországot pedig Orbán Viktor uralja. Ausztriában ugyanakkor megbukott az a kísérlet, amellyel a jobboldali nemzeti Szabadságpártot be akarták vonni a konzervatív kormányba. A német pártok pedig azon fáradoznak, hogy a lehető legnagyobb távolságot tartsák az Alternatíva Németországnak elnevezésű párttól.

Bevonni vagy kizárni? Melyik eljárás adja a tartósabb megoldást? Vagy másképpen fogalmazva: azt a pártot, amelyet távol tartanak a hatalomtól, áldozatként jutalmazni fogják-e a választók? Németország és Ausztria – írja Büttner – már megadta a választ: aki lepaktál a kemény jobboldallal, és bevonja azt a kormányba, az olyan párttal kénytelen együttműködni, amely kormányzásképtelen, és a botrányok adják az arcélét. Ezzel bemocskolódik az egész kormány.

Svájc különleges eset. Az első olyan európai ország, amelyben az amerikai Republikánus Pártra emlékeztető jobboldali, nemzeti, ugyanakkor neoliberális párt megerősödött, több választást megnyert, és évtizedeken át meghatározta az ország politikai napirendjét. A Svájci Néppártról, az SVP-ről van szó. A politikai rendszer nehezen barátkozott meg ezzel a szélsőjobbos párttal, de miután ez a párt immár nem állíthatja, hogy távol tartják a hatalomtól, hanem jól nyomon lehet követni a képviselőinek a kormányzati tevékenységét, a pártot övező varázs szétoszlatható. Svájcban állandó nagykoalíció működik, amelynek a döntéseit gyakori népszavazásokkal korrigálják. Eddig mindig bevált az a módszer, hogy a különböző politikai erőket sorra bevonták az irányításba: a katolikus kisebbség pártját, majd a szociáldemokratákat, és aztán az SVP-t is. Ez a rendszer azonban nem exportálható, különösen nem Ausztriába és Németországba, ezen országok fasiszta múltja miatt – jegyzi meg a kommentátor. Kitér arra is, hogy az SVP brutalizálta a svájci politikai légkört. Brutalizálás alatt azt érti, hogy a többi párt állandóan a saját álláspontjának a megvédésére kényszerül, a média pedig reflexszerűen ráugrik az SVP által fölvetett témákra. A párt azonban a három legutóbbi regionális választáson súlyos veszteségeket szenvedett, mert a kampányt olyan téma uralta, ami ellen nem lehetett rohamot intézni: nevezetesen a klímavédelem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.