2019. június 18., kedd

RENDKÍVÜLI KÖZGYŰLÉST HÍVOTT ÖSSZE A MAGYAR TRAUMATOLÓGUS TÁRSASÁG AZ ÖSSZEOMLÓ BALESETI SEBÉSZETI ELLÁTÁS MIATT

RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2019.06.18.


Sokszor írtam arról, hogy nincsen ma Magyarországon olyan kórház, amelyik kettőnél, nagyon ritkán háromnál több súlyos, életveszélyes sérültet el tudna látni egy adott időpillanatban. 

A nemrég történt dunai budapesti hajókatasztrófa is esete is megmutatta, hogy bártmikor előállhat olyan helyzet, amikor egyszerre több, komoly sérült kerül kórházba. A hajókatasztrófa sajnos éppen nem tehette igazán próbára a budapesti ellátórendszert, mivel mindössze hét sérültet sikerült kimenteni, és ez a hét ember is viszonylag könnyebben sérülét . Bár ennek a hét túlélőnek az ellátása sem ment tökéletesen, hiszen a Népszava információi szerint a helyszínre érkező mentőautó három könnyű sérültet vett fel, ám „legalább félóráig nem tudtak elindulni, mivel a sérülteket egyik megkeresett kórház sem tudta pillanatnyilag fogadni ” .

Ugyanakkor szinte naponta jelenik meg hír arról, hogy éppen melyik intézmény mondta le a politraumás, azaz a többszörösen súlyos sérültek ügyeleti ellátását Budapesten.És a helyzet a nyári szabadságolások miatt még sokkal rosszabb lesz.

Ebben a helyzetben az egészségügyért felelős államtitkár azt a megoldást találta meg, amire kevesen mertek volna gondolni: csökkentette az ügyeletes intézmények számát. Ugyanis szerinte amennyiben Budapesten négy helyett csak három centrum lát el politraumatizált sérülteket, akkor a negyedik centrum dolgozói pihenhetnek, stand-by ügyeletben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.