2019. június 18., kedd

ÚJABB ESÉLY

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: GEGESSY FERENC
2019.06.14.


...A 2019-es választás azonban a 2018-as választáshoz képest olyan mértékű változást mutat, ami mégis markáns következtetések levonására alkalmas. A Jobbik és az LMP választóinak csak az ötödét, az MSZP a harmadát tudta megtartani, az átrendeződés haszonélvezője a DK, a Momentum és kisebb mértékben a Fidesz volt. Mivel nagy vesztesek és nagy nyertesek mind a jobb-, mind a baloldalon, mind a centrumban szerepelnek, érdemes az adatokat ilyen csoportosításban is megnézni. A jobboldal (Fidesz, Jobbik, Mi Hazánk) együttes súlya 6,5 százalékponttal csökkent, míg a baloldalé (MSZP, DK, Együtt) 5‑tel, a centrumé (LMP, Momentum és a Kutyapárt) 3-mal nőtt (a különbözet a 2019-ben eltűnő kamupártoktól származott). A Jobbik centrum felé elindított irányváltásával elégedetlen korábbi támogatóinak egy része a Mi Hazánkra, más része a Fideszre szavazott, az teljesen valószínűtlen, hogy támogatottként baloldali vagy centrumban lévő pártot jelöltek volna meg. A jobboldal szavazatvesztése ezért abból adódott, hogy a Fidesz a Jobbiktól átpártolt választóknál nagyobb számban vesztett támogatót, aminek a mozgásiránya a centrum lehetett, amit a centrum gyarapodása is alátámaszt. A baloldal nyereségének az elsődleges forrása az LMP lehetett, amely éppen 5 százalkékpontot vesztett. A centrum súlyának növekedése ezért a Momentum által megszerzett Fidesz-szavazóknak köszönhető. Az átrendeződést a budapesti eredmények még markánsabban mutatják. A baloldal súlya változatlan, a jobboldal 4,5 százalékpontos csökkenése a centrumot gyarapította. Ennek megfelelően a Momentum lett a legnagyobb ellenzéki párt a stabilan jobboldali bel-budai és az inkább baloldali orientációjú belső-pesti – V., VI., VII., VIII., IX. és XIII. (!) – kerületekben is.

A Jobbik irányváltása eleve kockázatos volt, és utólag kiderült, számára nagy veszteséggel is járt. Az LMP-nél ezt az együttes választási fellépés ügyében a 2018-as választásokat megelőző hónapoktól folyamatosan tartó zavaros helyzet, a választásokra érvényes koalíciókötések elutasítása – sőt büntetése –, legismertebb vezetőinek emiatti távozása okozhatta. Az MSZP szavazói könnyebben mozdulhattak, hiszen nekik alternatív lehetőségként ott volt a közös múlt alapján közelálló, Gyurcsányt a tűzvonalból kivonó DK, és minden bizonnyal sokukat zavarta az elvi és gyakorlati politizálást helyettesítő, csupán a személyi pozíciók elérésére-megtartására irányuló politika. (A választást közvetlenül követő gyöngyszem, hogy vezetői vállalják a felelősséget a katasztrofális vereségért és maradnak, viszont megvitatják, hogy ki kapja meg az egyetlen brüsszeli mandátumot.)

Tehát 3 meghatározó szereplő maradt a színen, a Fidesz a radikális jobboldalon, a DK a baloldalon (amelynek, ha Gyurcsány a későbbiekben sem jelenik meg hangadói szerepben, komoly szerepe lehet) és a centrumban a Momentum.

Milyen következtetéseket lehet levonni a hamarosan bekövetkező önkormányzati választásokra? Természetesen folytatni, vagyis inkább elkezdeni kéne a – most már nem egy párt dominanciájára épülő, pozíciók megszerzésére koncentráló – választási szövetség felépítését. Újabb megállapodások kötésére, a részletek kidolgozására kellene törekedni. A budapesti megállapodás változatlan fenntartása azonban véleményem szerint kontraproduktív lenne. A Budapesten 8–10 százalékpontot vesztő MSZP, LMP és Jobbik által jelölt személy lenne a főpolgármester ellenzéki kihívója, a kerületek több mint felében az MSZP-PM adná a polgármester-jelöltet. Ilyen nagy vereséget ilyen rövid időn belül a választókkal elfelejtetni, a „bukott pártokra” való szavazásra tömegesen mozgósítani nem lehet. Természetesen az MSZP 4 hivatalban lévő polgármesterének feltehetően még így is jók az esélyei, az indításuk továbbra is indokolt (és a 23 pozícióból 4-re való jelölés még így is meghaladja az MSZP frissen elért 9 százalékos eredményét). Csaknem ilyen fontos a közösen támogatható képviselő-testületi tagok megtalálása, testületi többség hiányában a polgármesteri elképzeléseket könnyen elkaszálhatják. Jó lenne, ha 9 év kudarcsorozata után a sikeresnek tekinthető uniós választás egy új korszak, a pozíciószerzésre koncentráló politizálás háttérbe szorulásának a nyitányát jelentené.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.