2019. június 18., kedd

KIDERÜLT, HOL VETTÉK A LEGTÖBB SZUPERÁLLAMPAPÍRT A MAGYAROK - A GAZDAGOK IS RÁMOZDULTAK

PORTFOLIO
Szerző: ÁRGYELÁN ÁGNES
2019.06.18.


Kivétel nélkül nagy rohammal találkoztak az új állampapírt forgalmazók a Portfolio-nak adott válaszaik alapján. A MÁP+ vásárlás fő forrásai a lejárt és visszaváltott állampapírok, betétek és új megtakarítások voltak, ez nagyjából összhangban azzal, amit mi is fejtegettünk korábbi cikkünkben. Számításaink alapján a befektetési alapok piacát se hagyta érintetlenül az új állampapír, a tíz legnagyobb vagyon kezelő sorozatból két hét alatt több mint 60 milliárd forint áramlott ki. Lenti cikkünkből kiderül az is, hogy van olyan szolgáltató, ahol a lejegyzett összeget 100%-ban privátbanki ügyfelek vették meg.

Megmozdultak a gazdagok is

Megkérdeztük az új Magyar Állampapír Pluszt forgalmazókat, mekkora összegben vásároltak náluk az új állampapírból, és tapasztalataik szerint mely pénzek, megtakarítási eszközök voltak a vásárlás elsődleges, valamint másodlagos forrásai.

A kapott adatok és információk alapján az alábbiakat lehet összefoglalóan elmondani:

- A forgalmazók adatközléséből az látszik, hogy a második héten már visszafogottabb volt a kereslet a MÁP+ iránt, mint az elsőn.
- Az ÁKK közlése szerint a teljes jegyzés 20%-a történt a kincstáron keresztül, tehát a fennmaradó mintegy 420 milliárdot egyéb forgalmazóknál jegyezte le a lakosság.
- Annál a forgalmazónál, ahol van online jegyzési lehetőség, jellemzően a vásárlás egy jelentős hányada terelődött át erre a platformra.
-  A privátbanki szolgáltatók közül csak kevesen szolgáltattak adatot a MÁP+ iránti keresletre, de az látszik a meglévő számokból és válaszokból is, hogy jelentős kereslet volt a konstrukció iránt a vagyonosabb réteg körében is.
- Olyannyira nagy a kereslet, hogy volt olyan forgalmazó, ahol a jegyzések 100%-a a privátbanki ügyfelekhez kötődött. A privátbanki szolgáltatóknál is látszik, hogy az ügyfeleik által tartott lakossági állampapír-állomány jelentős részét adja a MÁP+ (a privátbanki adatokat cikkünk legvégén lévő tábláztaban foglaltuk össze)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.