2018. szeptember 10., hétfő

KARAFIÁTH: LEHÜLYÉZNI A FIDESZ SZAVAZÓKAT, AZ NEM VEZET SEHOVA - PEDIG, MEGLEHET, KI LESZÜNK GYOMLÁLVA?

24.HU / POSZT-ITT
Szerző: KRAFIÁTH ORSOLYA
2018.09.09.


Régóta nem hagy nyugodni az a cikk, amit a Trump Amerikájában eluralkodó, kimondottam Trumphoz köthető szorongásos zavarról szól.

Mert hasonlót látok itthon is, csak még mélyebben, még megbetegítőbben hatót. Ráadásul, míg Trump Amerikájában a demokrácia megléte nem kérdés, addig nálunk meginogtak a keretek. Lettek az úgynevezett győztesek és lettek az egyértelmű vesztesek. És nem kétséges: a politikai klíma visszahat ránk. Ezt lelkileg is nehéz feldolgozni, dea tudat, hogy a hatalom minden szinten belenyúlhat az életünkbe, úgy, hogy egzisztenciálisan is szorongatni tud, még deprimálóbb hatással lehet.Főleg, hogy nálunk az úgynevezett győztes oldal tesz is róla, hogy így legyen.

Döbbenettel olvastam egy NER-hívő ismerősöm falán:

"Boldogsággal tölt el, hogy minden harmadik ember Orbán-rajongó a péknél, mint én.'

Ez közvetlen a választások után történt. Aztán ez a „szolid” öröm átcsapott előbb kárörömbe, „neszenektek”, majd pökhendi és arrogáns, kioktató, helyre tévő szólamba.

Ez utóbbi poszt például a kultúrkampf margójára született, és egy, a Magyar Idők kultúrrovatánál dolgozó ember tette ki:

"Már az ükunokákra hagyandó kertecskén dolgozom, ahonnan bizony ki kell gyomlálni a gazot. Ha kisollóval hát kisollóval, debizony a nagybalta is előkerülhet olykor."

Vajon honnan a gőg, amiből ez kisarjadt? Miből gondolja ez az engem is gyomnak gondoló-nevező ember, hogy joga van kitépnie gyökerestül? És ez valóban az összes Fidesz-szavazó hangja? Ez utóbbi kérdésre tudni vélem a választ: nem, nem gondolkodik így minden Fidesz-szavazó.

Ezek az emberek egyszerűen összemossák magukat azzal a tömeggel, mely most a pártra szavazott, hogy így saját magukat is ugyanolyan erősnek gondolják. És igen,valóban létezik egy réteg, mely kezében ott összpontosul gyakorlatilag az összes gazdasági és politikai hatalom, s ez a réteg él a hatalmával, henceg is vele.Ez a kör hatékonyan kihasználja az erőforrást, amire szert tett, és a nettó hatalomvágyon kívül nemigen mozgatja más...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.