2019. augusztus 1., csütörtök

GANZ ÁBRAHÁM, A VASEMBER

BUDAPEST ROMANTIKÁJA BLOG
Szerző: BP Romantikája
2019.08.01.


Alig több, mint 30 év alatt lett öntödei inasból a leggazdagabb gyártulajdonos, miközben Széchenyivel és az osztrák udvarral is dacolt.

Aligha van Magyarországon olyan ember, akinek a Ganz név semmit sem mond, de azt kevesebben tudják, hogy ki is volt a legendás gyár alapítója. Pedig kevés olyan ember van, akinek olyan gyors siker adatott meg, mint Ganz Ábrahámnak, aki alig több, mint 25 év alatt az ismeretlenségből a világhírnévig vitte, dacolt Széchenyivel és az osztrákokkal, de végül alul maradt saját démonaival szemben. Egy páratlan életpálya nyomába eredtünk.

Bár a magyar nehézipart ő tette fel a világtérképre, Ganz Ábrahám nem Magyarországon szültetett, és nem is tanult meg soha teljesen magyarul, sőt 27 éves koráig nem is járt soha az országban. Azonban 1840-ben kezébe került egy hirdetés, melyben a Széchenyi István által létrehozott vasöntöde keresett szakmunkásokat. Az 1814-ben, Svájcban született fiú ekkor már – kis túlzással – fél Európát bejárta és hét évnyi öntödei tapasztalatot szerzett. Bár 15 évesen egy ácsmesternél kezdte szakmai pályafutását, 20 éves korától már csak a fémmel foglakozott. Amikor felfigyelt a hirdetésre, éppen Bécsben dolgozott és azonnal megírta apjának, hogy elhatározta, a monarchiában telepedik le. Amikor 1841-ben megérkezett Pestre, azonnal tudta, hogy jó helyen van. A csodálatos épületek, a világvárosi élet és a hihetetlen fejlődés azonnal magával ragadta.

Miután felvételt nyert a Széchenyi féle Hengermalomba, szinte azonnal egy igen komoly munkát, az első magyar kupolókemence felépítésének vezetését bízták rá. Ganz kiválóan helytállt ebben a feladatban, és további munkáiban egyaránt, így nem csoda, hogy kevesebb, mint két év alatt az öntöde vezetői posztjáig vitte. Sikerei azonban áldozattal jártak, hiszen kinevezése évében egy szerencsétlen balesetben elveszítette az egyik szemét. Azonban ahogy ő fogalmazott: „bár a fél szemem oda, de az öntés sikerült.” Ám nem ez vezetetett ahhoz, hogy hátat fordított a Hengermalomnak egy évvel később.

Ganz munkáját igen nagyra becsülték és szakmai szinten komolyan elismerték, ám – annak ellenére, hogy ekkorra már a bevételekből is jutalékot kapott – anyagilag nem érte el azt a szintet, amit szeretetett volna. A kiemelkedően tehetséges fiatalember, így az önállósodás mellett döntött, dacára annak, hogy Széchenyi ezt mindenképpen szerette volna megakadályozni. Így 1845 januárjában már saját öntödéjének vezetőjeként haladt tovább az általa elképzelt úton. A legnagyobb magyar azonban nem nézte jó szemmel, hogy Ganz ellenszegült az akaratának. Kapcsolatait felhasználva leállíttatta az új öntödébe irányuló szén és vasszállítást, ezzel lehetetlen helyzetbe hozva a vállalatot. A gróf végül Kossuth közbenjárására enyhült meg, mégpedig olyannyira, hogy egyik legikonikusabb alkotása, a Lánchíd építésére is rendelt Ganztól öntöttvas elemeket. De nem csak ebben az esetben járt szerencsével az öntödés.

A szabadságharc idején például elvállata a honvédség megbízását és ágyúkat, valamint hozzájuk való golyókat is gyártott. Ezt persze az udvar nem nézte jó szemmel és a harcok lezárulta után szinte azonnal bíróság elé állították a gyártulajdonost. Ganzot ekkor svájci állampolgársága mentette ki a bajból és egy jelképes, hathetes felfüggesztett börtönbüntetéssel megúszta az ügyet, melyet soha nem kellett letöltenie. A gyár pedig a katonai megbízások megszűnte után pár évvel már egy új területen, vasúti piacon kezdte el halmozni a sikereket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.