2023. június 5., hétfő

ADJÁTOK VISSZA A POLCAINKAT!

TELEX
Szerző: FEHÉR JÁNOS
2023.06.05.


A hazai vásárlói tudatban egyfelől az él, hogy a magyar élelmiszereknek nincs párjuk, nemzeti büszkeségeinkként tekintünk néhány termékre, de a boltokban már ritkán jelenik meg ez a fajta patriotizmus, az árérzékenység mindent felülír. Ár-érték arányban pedig valóban nagyon sok importtermék jobban teljesít. Élelmiszeripari és mezőgazdasági szakértőkkel vettük végig, miért és mikor indult hanyatlásnak az egykor nagyon erős pozícióban lévő hazai élelmiszer-termelés, és hogy milyen esély van a talpra állásra. A kormány hangos szólamokkal kiemeltként tekint az ágazatra, de nem látszik, hogy minden féket kivennének a rendszerből.


„A termelő mezőgazdaság mellé felépítjük a feldolgozó mezőgazdaságot, a privatizációval tönkretett magyar élelmiszeripart feltámasztjuk, lesznek az élelmiszeriparban is nemzeti bajnokaink, akik a világpiacon is helytállnak majd. Mégsem járja, hogy külföldről ránk zúdított élelmiszert kelljen vásárolniuk a magyaroknak” – mondta még évértékelő beszédében Orbán Viktor. Majd március 15-én Nagy István agrárminiszter is nagyon hasonló üzenetet fogalmazott meg. „Betartjuk a magyar nemzet gerincét adó vidéknek tett ígéreteinket, és soha nem látott fejlesztéseket indítunk be. Az ágazat minden szereplője tudja, most vagy soha. A cél egy olyan élelmiszeripar, amely a világpiacon is megállja a helyét, és amelynek révén a magyar emberek jó szívvel választhatnak hazait a külföldről ránk zúdított élelmiszer helyett.”
Illúziókat és rögeszméket kéne elfelejteni

A megfogalmazott célokkal a legtöbben könnyen azonosulnak, de itt inkább még a visszakapaszkodásról volna szó, mintsem soha meg nem élt helyzetről. Máhr András, a Magyar Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára szerint az 1980-as évek közepén a leghatékonyabbak közé tartozott a magyar mezőgazdaság, vetekedett az Egyesült Államokéval, de aztán szépen lassan lehagytak minket a régiónk országai is. „Ennek az az alapvető oka, hogy teljesen átpolitizált a mezőgazdaság, illúziók és rögeszmék uralják. A parasztnosztalgiák szembemennek a világ valóságával. Hogy csak egy példát mondjak, míg Lengyelországban gyors ütemben centralizálódott a földhasználat, addig itthon jogi személy nem is tud földet venni.”

Máhr szerint teljesen jogos, amit Orbán vagy korábban Matolcsy György mondott, hogy sokat veszített versenyképességéből a magyar élelmiszer-gazdaság, a velünk együtt az unióhoz csatlakozó országok közül csak Bulgária van mögöttünk, de kevés az, hogy megállapítják a problémát. „Meg kéne nézni az okait, le kéne ülni az államigazgatásnak és a szakmáknak, hogy felszámoljuk azokat a gátakat, amelyek nélkül nem leküzdhető a hátrányunk” – mondta a MOSZ főtitkárhelyettese...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.