2023. június 5., hétfő

PAUL LENDVAI: ORBÁN VIKTOR SZÁMÁRA ELSŐ A HATALOM, MÁSODIK A PÉNZ, HARMADIK A FUTBALL

NÉPSZAVA
Szerző: RÓNAY TAMÁS
2023.06.03.


A magyar miniszterelnök a látszat ellenére nem világpolitikai tényező. Szerencsés politikus, ami azonban a világnak nem szerencse – mondta lapunknak Paul Lendvai, Magyarországon született osztrák újságíró, elemző. Interjú.


Jövőre június 6-9 között rendezik meg az európai parlamenti választást. Megerősödhetnek-e addig a populisták? Ausztriában a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt a legnépszerűbb párt lett, Németországban megerősödött az AfD. Ausztria álarc nélkül című, a könyvhétre megjelenő könyvében azt írja, nem szabad lebecsülni az autoriter tendenciákat az EU-ban.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió váratlan fordulatokat hozott. Számomra kellemes meglepetés volt például Giorgia Meloni olasz kormányfő, vagy az EU-t elhagyó britek Ukrajna kérdésében tanúsított álláspontja. Felmérések szerint a tagállamokban, köztük Magyarországon is, érzékelhető egy ragaszkodás Európához. Ám nagyon nehéz megjósolni, mi lesz egy év múlva. A kereszténydemokratáknál például belső viták dúlnak Manfred Weber miatt, aki EP-képviselői juttatása mellett 9000 eurót keres az Európai Néppárt elnökeként. Nagy kérdés, mi lesz a szociáldemokratákkal is, akiket mélyen érintett a Katar melletti lobbizással kapcsolatos korrupciós botrány...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.