2017. április 5., szerda

ÉVEK ÓTA NÉZITEK, HOGY A TRAUMÁS VIKTORKA BELÉTEK TÖRLI A LÁBÁT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.04.04.


...Nem szeretném megzavarni a hölgyeket-urakat az őszinte aggódásban, de ami Magyarországon 2010 óta történik – és az nem tegnap volt – alapjaiban kérdőjelezi meg azokat a nemes eszméket és értékeket, amelyeket a német köztársasági elnök úr felsorolt, Európa pedig kisebb és nagyobb mímelt felháborodásokat leszámítva néma volt és az is maradt. Ez a történet, aminek legújabb, és kétségtelenül el nem hanyagolható fejezete a CEU beszántása egy olyan pusztító-romboló folyamatnak az éppen aktuális, de kibaszottul sokadik állomása, amihez vígan, vagy összeszorított fogakkal (ki hogyan) asszisztál Európa úgy, hogy ráadásul bőkezűen finanszírozza is a pávatáncot. Az álló taps – amely egyébként egy igen jól hangzó, légiesen ideáltipikus állapotokat felvillantó állásfoglalás volt – tökéletesen mutatja, hogy Európa mennyire nem érti, mi a gond. Vagy ha érti, és ennek fényében nyilatkozgat ilyeneket, akkor még szomorúbb.

Mielőtt valaki félre akarná érteni: én nem Európa, nem a német köztársasági elnök nyakába akarom varrni ezt az illiberális, rothadó demokrácia szagú mocsarat, amit a magyar kormány itt ás nekünk nyolcadik év. Nem Európa, nem a német köztársasági elnök és nem az Európai Parlament szavazta meg zsinórban kétszer ezt az illiberális bűnbandát a nyakunkra.

De Európa akkor ne vegye a szájára a közös európai értékeket, amelyek mindenkinek oly nagyon fontosak, amikor tátott szájjal, szemlesütve, vagy éppen egymást csitítgatva nézik hét éve, hogy a traumás Viktorka hogyan fosik a közös asztalra, hogyan szarik a szolidaritásra, hogyan adja a nevét és aláírását ahhoz, amit 5 perc múlva letagad, és ami ellen két aláírás, smúzolás, szépelgő diplomáciai seggnyalás között uszít megállás nélkül. Miközben plakátokról üvölt a kormányzati Európa elleni hergelés lassan két éve, napunk nem telik el úgy, hogy ne hallanánk, hogy micsoda szar hely az Európai Unió és rohadjanak is meg ott, ahol vannak, néhány napja Angela Merkel kancellárasszony (ha már a német köztársasági elnök aggódik, gondoltam, idevág) elutasította, hogy az uniós támogatások csökkentésével büntessék a közös döntések végrehajtásától elzárkózó vagy a jogállamiság ellen vétő tagállamokat. Mert Németország nem tartja jó ötletnek, hogy egyszerűen pénzre váltsák az aggodalmat okozó fejleményeket, és fenyegetni sem szeretne.

Márpedig az a helyzet, hogy ez az ember és népes zenekara nem ért a szép szóból, a finomkodó udvariaskodásokból, és a félszájjal, félve elszavalt bírálatoktól. Nyilván nem az Európai Parlament kompetenciája a tyúkszemére lépni a magyar, vagy a lengyel kormánynak, de a honi jogállam leépítésének pohara nem ma csordult túl, nem a CEU az első és – ha minden így megy tovább – nem is az utolsó pofánrúgása az európai értékeknek. Nem fenyegetni kellene, hanem megtenni azokat a lépéseket, amelyek egy hatalommániás zsarnok számára is kellően világos jelzést jelentenek. Ameddig az Európai Néppártot zsarolni tudja a fideszes szavazatokkal, ameddig a német összeszerelőüzemeknek nem mindegy, hogy mikor borul el az agya, addig felesleges ez az aggodalom és nem több, mint pusztába kiáltott szó.

Az a helyzet, hogy nincs itt semmiféle közös vitaalap. Sőt, vita sincs. Jó esetben régen nem közös az alap, de rosszabb esetben soha nem is volt az. Magyarországnak már mindenféleképpen harangoztak, akkor is, ha Brüsszelben, Berlinben, Strasbourgban véletlenül rá is döbbenének a közeljövőben arra, hogy ha nem pofozzák fel a renitens, lázadó kelet-európai tahókat, akkor nagyjából Európának is vége, és semmi nem marad, amiért irigyelni lehetne.

Európa elitje évek óta tanácstalanul, közönyösen nézte végig a demokrácia magyarországi leépítését és az európai értékek lábbal tiprását, felsorolni is nehéz lenne. Pont annyi ideig, hogy innen már ne legyen esély sem visszafordítani a folyamatot. Ennek a cinkos némaságnak, tehetetlenségnek nem csak a magyarok, de egész Európa is megissza a levét. Ez van.

És most lehet azt lebegtetni, hogy Franciaország, Németország és 21 másik EU-tagállam még az idén olyan ultimátumot intéz Magyarországhoz és Lengyelországhoz, amelynek értelmében vagy elfogadják a migránsok rájuk jutó áttelepítési kvótáját, vagy távoznak az Európai Unióból. Lehet most felébredni, hogy az EU-t nem lehet zsarolni, és hogy az egységnek ára van, hónapokkal a magyar országgyűlési választások előtt attól tartok, ebben simán Orbán malmára hajtják a vizet. Mert megint a kibaszott kvótára terelik a figyelmet, holott itt a jogállam hullája évek óta büdösödik. Európán belül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.