2019. január 9., szerda

A RÉGÓTA BAJBAN LEVŐ LAKÁSHITELESEK TÖBB MINT FELÉRE VÁRHAT KILAKOLTATÁS - BANKSZÖVETSÉG: VÉGE AZ ADÓSOK BŐKEZŰ TÁMOGATÁSÁNAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.09.


Tavaszig nyugodtak lehetnek a hátralékos adósok, de több jel is arra mutat, hogy ezt követően keményebb fellépés várható. A kulcs a követeléskezelők kezében van. Ígéret van rá, de eddig valahogy csak nem született meg a jegybank ennek a szektornak szóló új ajánlása.

Három év alatt különböző kényszerintézkedésekkel az Azénpénzem.hu kalkulációja szerint több mint 10 ezer család veszítette kilakoltatással el otthonát. Az előző év utolsó negyedévét leszámítva ehhez pontos statisztikát is közölt a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK). Arról, hogy régebbi tartozások miatt hány lakás lehet még veszélyben, nincsenek pontos információk.

A központi hitelinformációs rendszerben (KHR) már hosszabb ideje mintegy 1,5 millió fizetési késedelembe esett szerződést tartanak nyilván. A nagyjából azonos szám persze nem jelenti azt, hogy ne változna ez a kör, hiszen a frissebb statisztika szerint havonta körülbelül 280 ezer mulasztást törölnek. Arról is van adat, hogy a hátralékokat felhalmozott adósok száma körülbelül 900 ezer. Közülük azonban nem mindenkinek a lakása lehet veszélyben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kigyűjtötte, hogy tavaly év közepén a legjelentősebb követeléskezelők (legalább 1000 késedelmes jelzáloghitel-követeléssel rendelkező) lakáshitelekből származó követelésállománya meghaladta a 767 milliárd forintot. A követelések zöme (az állomány 53 százaléka) már legalább 5 éve késedelmes, és az ennél rövidebb ideje elmaradók nagyobb része is legalább két éve ilyen státuszú.

A jegybank szerint az adósokkal kötött megállapodások jelentősen eltérnek attól függően, hogy mennyire régi a késedelem. Mint kiderült: a legrégebbi hátralék óta eltelt idő növekedésével párhuzamosan egyre magasabb a kilakoltatások aránya. A legjelentősebb volument képviselő, 5 éven túli hátralékkal rendelkezők csoportjába a követelések 58 százaléka esetében választja ezt a megoldást a követeléskezelő...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.