2019. január 9., szerda

EGY KALANDVÁGYÓ HATÁRÁTKELŐ A MÚLTBÓL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zsuzsi
2019.01.09.


Egy magyar földbirtokos, aki előbb grófnak, aztán ezredesnek adta ki magát az Egyesült Államokban, végül fogta magát és megalapozta a kaliforniai borkultúrát. Zsuzsi nagyszerű posztja azonban nem csak időutazás a XIX. század egyik kalandvágyó határátkelőjéről, hanem szuper beszámoló is az egyik kiemelkedő kaliforniai borászatról.

“Szinte közhely, hogy magyarokkal a világ minden pontján találkozik az ember. Az is tény, hogy szeretünk azzal büszkélkedni, miszerint hazánkfiai mennyi hasznos és/vagy korszakalkotó találmánnyal, felfedezéssel járultak-járulnak hozzá a világörökséghez. Ki gondolta volna, hogy a híres kaliforniai (kereskedelmi) borkultúra megteremtése is egy magyar nevéhez fűződik?

Bár Haraszthy Ágostonról már hallottam korábban, de úgy pár hete, amikor egy Napa és Sonoma völgyi hosszú hétvégét tervezett a családunk, bővebben is utána olvastam az úriember történetének.

Mivel az életútja nagyon lebilincselő, és nem utolsó sorban azért, mert Kaliforniához, a lakóhelyemhez köthető, úgy gondoltam, megosztom a Határátkelő T. olvasóközönségével. J A Wikipedia kicsit száraz tényközlései helyett (vagy inkább mellett) Haraszthy roppant érdekes útleírása (Utazás Éjszakamerikában) , illetve a Buena Vista Winery-ben tett látogatásunk élményei szolgálnak alapul a sztorihoz.

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy akit érdekel a történelem és az útleírások, annak szívből ajánlom ezt a könyvet! Fantasztikusan érdekes olvasni, hogyan is látta egy magyarországi arisztokrata a 19. század második felének Amerikáját, összehasonlítva az akkori Európával ill. magyar viszonyokkal. Néhány megjegyzése ma is érvényes, és remekül jellemzi a két földrész eltérő látásmódját, és kultúráját.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.