2022. december 27., kedd

RASKÓ GYÖRGY: A KORMÁNY BÖLCS DÖNTÉSEK HELYETT PASSZIVITÁSRA ORIENTÁLJA AZ EMBEREKET

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.12.26.


Azt mondják, ami nem öl meg, az megerősít. 2022-ben sok mindennel kellett szembenéznünk, de még itt vagyunk. Ám volt egy, tulajdonképpen az egész évet meghatározó esemény. Vajon szolgált-e tanulsággal a kormány és a társadalom számára, és ha igen, miben. Sorozatunkban ezt a legfontosabb kérdést jártuk körbe az életünket meghatározó területeken. Ebben a részben a mezőgazdaságban történteket vettük szemügyre.


Az idén a romló forint a nyugat-európai versenytársainkhoz képest sokkal nagyobb mértékben megemelte a mezőgazdaság termelési költségeit, és kiderült az is, nincs a kormánynak tartalék fedezete arra, hogy durva aszály idején nemzeti forrásból komolyabb támogatást tudjon adni. Így értékelte a mezőgazdaság 2022-es évét a Hírklikknek Raskó György. Az agrárközgazdász szerint az inputárak elképesztő mértékű emelkedését és a szárazságot is rosszul kezelte a kormány, amely nem a bölcs döntésekre orientálja az embereket, hanem arra, hogy passzívak maradjanak.

Mi határozta meg az idén a magyar mezőgazdaságot?

2022-ben két meghatározó esemény volt a mezőgazdaságban, az egyik az inputárak elképesztő mértékű drágulása, ami 30-40 százalékkal megemelte a termelési költségeket. Ez egyedülálló, ilyen soha nem volt még. Ugyanakkor a szárazság mintegy 1000 milliárdos termelési értékkiesést okozott.

Ezt a két problémát hogyan kezelte a magyar kormány?

Az egyiket rosszabbul, mint a másikat. Az inputárak emelkedéséről nyilvánvalóan csak olyan mértékben tehet, hogy ezek nagy része import (műtrágya, növényvédőszer stb.), és a forint nagyon jelentős mértékben gyengült. Ha csak egy éves visszatekintésben nézzük, akkor is 15 százalék körüli. Ez a nyugat-európai versenytársainkhoz képest sokkal nagyobb mértékben megemelte az inputköltségeket. Azaz rontotta a hazai mezőgazdasági termelés versenyképességét. Ez az egyik, amit a kormány és a jegybank közösen rosszul kezelt. A másik: mint kiderült, nincs a kormánynak tartalék fedezete arra, hogy amikor ilyen durva aszály van, akkor nemzeti forrásból komolyabb támogatást tudjon adni. Az a 12-15 milliárd forintnyi támogatás, amit adott, az 1000 milliárd fölötti termelési értékkieséshez viszonyítva maximum jelképesnek nevezhető.

Hordozott-e bármilyen tanulságot mindez a kormány számára?

Azt látom, a kormány egy dologra rájött: fontos, hogy az öntözésfejlesztés ne propagandaszlogen legyen, hanem valóság. Évek óta beszélnek a hazai öntözésfejlesztés fontosságáról, és általában filléreket szoktak adni erre a célra. Most megijedtek, és remélhetőleg komolyan veszik. Az öntözésfejlesztésnek országos programnak kell lennie, amiben az, hogy a kormány ad pár tízmilliárd forintot, semmi. Ennél nagyobb mértékű állami beavatkozásra van szükség, a csatornák helyreállítására, mert Magyarországon az öntözőcsatornák rendkívül elhanyagolt állapotban vannak. Ugyanakkor fontos a vízmegfogás, ami tározók építését teszi szükségessé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.