2020. november 11., szerda

KINT HAGYJÁK ORBÁNT A HIDEGBEN - A KLUBRÁDIÓ KÜLFÖLDI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.11.11.


Nagy csapást jelent a világ demagógjaira és diktátoraira nézve Donald Trump amerikai elnök választási veresége, az amerikai liberálisokon gúnyolódó Orbán, és több hozzá hasonló figura, most újfajta amerikai hozzáállással kell, hogy számoljon. Közben máig nyitott kérdés, hogyan kezeli az EU a közös pénzügyi terveket vétóval fenyegető Magyarországot és Lengyelországot. Külföldi lapszemle.


A nemzetközi média egyik kiemelt témája az a fejlemény, hogy az Európai Unió Tanácsának német rotációs elnöksége és az Európai Parlament (EP) tárgyalói kompromisszumos megállapodásra jutottak a 2021 utáni, következő hétéves pénzügyi keretről és az európai költségvetés új saját forrásainak bevezetéséről. A megállapodást, amely a parlament követelésére jelentősen megnöveli az uniós egészségügyi programra jutó forrásokat, az Erasmus+ támogatását és a kutatásra szánt összegeket, még az uniós tagállamoknak és az Európai Parlament plénumának is el kell fogadnia.

Az összes tagállam jóváhagyása azonban még kérdéses, mert – mint a témában született cikkek arra emlékeztetnek – Magyarország és Lengyelország az egész csomag megvétózásával fenyegetőzik, beleértve azt a pénzügyi intézkedési tervet is, amely a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett gazdasági visszaesés következményeinek az elhárítását célozza. Budapest és Varsó elutasító álláspontjának az oka, hogy a német elnökség és az EP tárgyaló delegációja – még a múlt héten – megállapodott egy új jogállamisági követelményrendszerben is, azzal, hogy az EU visszatarthatja a támogatási pénzeket a jogállami normákat sértő tagállamoktól.

Ma még nyitott kérdés

A dpa német hírügynökség beszámolója, amelyet egyebek közt a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung, vagy éppen a liberális müncheni Süddeutsche Zeitung is átvett, az ilyen pénzvisszatartásra konkrét lehetséges példaként azt az esetet említi, amikor az érintett tagállamban nem működnek teljes függetlenséggel a bíróságok, amelyeknek adott esetben meg kell ítélniük, megfelelő és rendeltetésszerű-e az uniós források felhasználása.

Ma még nyitott kérdés, hogy miként lehet megoldani a Magyarországgal és Lengyelországgal keletkezett konfliktust – írja a német hírügynökség, és hozzáteszi: az uniós jog tiszteletben tartásáért felelős Európai Bizottság mindkét országban hosszabb ideje hiányosságokat tapasztal abban az értelemben, hogy a politika túlságosan erős befolyást gyakorol a bíróságokra. Ezt a bírálatot azonban a varsói és a budapesti kormány kategorikusan visszautasítja – állapítja meg a dpa.

Nem lehet már halogatni

A Süddeutsche Zeitung idézi Heiko Maas német külügyminisztert, aki szerint gyorsan meg kell tenniük a szükséges lépéseket mindazoknak, akik felelősséget viselnek, hiszen a járvány második hulláma nem engedi a további halogatást.

A bajor lap külön emlékeztet arra is, hogy Lengyelország és Magyarország ellen már most is folyik uniós eljárás jogállamisággal kapcsolatos aggodalmak miatt. Orbán Viktor magyar miniszterelnök vétót helyezett kilátásba – a Süddeutsche szerint – a megállapodáscsomag azon pontjával kapcsolatban, amely az unió saját bevételeinek a bővítését irányozza elő, egyebek közt új adók bevezetésével. Ehhez ugyanis – teszi hozzá magyarázatként a cikk szerzője – valóban szükség van az összes uniós tagország beleegyezésére, sőt a kormányok mellett a nemzeti parlamentek jóváhagyására is, ellentétben a jogállamisági záradékkel, amivel a magyaroknak tulajdonképpen gondjuk van, de ahol az uniós szintű elfogadáshoz a minősített többség is elég.

Úgyse teszik meg?

A müncheni lap mindazonáltal olyan uniós diplomatákat és európai parlamenti képviselőket idéz, akik kételkednek abban, hogy Budapest és Varsó valóban megteszi ezt a lépést, és megvétózza a csomagot. Megszólaltatja Michael Clauss német EU-nagykövetet, aki szerint senkinek sincs szüksége további halogatásra. Erre a kérdésre mindenesetre hamarosan megtudjuk majd a választ, a német diplomata szerint újabb EU-csúcsra nincs már szükség a kidolgozott megállapodáscsomag ügyében.

A Russia Today elnevezésű, angol nyelvű orosz állami hírportál mindenesetre arról ad hírt, hogy Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő „Soros-tervnek” bélyegezte – és ennek alapján visszautasította – az uniós költségvetési csomagot. Zsarolási szándékkal vádolta az uniót a sorból kilógókkal szemben, és azt állította, hogy mindez Soros György tervének a végrehajtása.

Kint hagy majd a hidegben

Végül röviden kitérünk arra, hogy a Washington Post terjedelmes cikkben foglalkozik azzal, mekkora csapást jelent a világ demagógjaira és diktátoraira nézve Donald Trump amerikai elnök választási veresége. Az áttekintésben szó esik Szaúd-Arábiáról, Egyiptomról, Oroszországról, Észak-Koreáról, illetve Kínáról.

A lap felsorolja azokat, akiket az új Biden-adminisztráció – az imént említett országok vezetői mellett – bizonyos mértékig alighanem szintén „kint hagy majd a hidegben”: Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt, Recep Tayyip Erdogan török elnököt, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, aki – mint a Washington Post írja – gúnyolódott az amerikai liberálisok úgymond morális imperializmusán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.