2021. február 28., vasárnap

FALUDY GYÖRGY (1910-2006) - AZ IRIGYKEDŐ UTÓKOR XXV.

NÉPSZAVA
Szerző: KÁCSOR ZSOLT
2021.02.27.


Kortársainkat nem választhatjuk meg, nem cserélhetjük le, de ha szerencsénk van, akkor akadnak köztük kivételes emberek is, akikért irigyelni fog minket az utókor. Egyetlen közös jellemzőjük: minden korban kevesen vannak. 

A rendszerváltás egyik legszimbolikusabb velejárója az volt, hogy egyszerre csak megjelent Magyarországon Faludy György, aki egyenesen az irodalomtörténelemből érkezett hozzánk: egyik napról a másikra láthatóvá lett egy ember, aki annak idején eltűnt innen azzal a világgal együtt, amely számunkra már az irodalmi legendák ködébe veszett mindörökre. 

Ha megláttuk őt az 1990-es évek Budapestjén, akkor olyan érzésünk volt, mintha vele együtt feltámadt volna Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső, és az ő alakja mögött mintha megpillantottuk volna az összes klasszikusokat. Ha Faludy György (pontosabban „Gyurka” vagy „Gyurka bácsi”, ahogyan a hozzá közel és távol állók nevezték) megjelent valahol, akkor nem csak őt láttuk testi valójában, hanem azt a korszakot is, amit képviselt. Az 1920-30-as évek Budapestjének levegőjét árasztotta, és ez a levegő nem áporodott volt, hanem friss és izgalmas. Nem lehetett betelni vele! 

Itt van egy ember köztünk, aki József Attilát csak mint Attilát emlegeti! Aki magától Einsteintől hallgatta a relativitáselméletet! Aki személyesen jelen volt, amikor a telefonbetyár Karinthy felültette Kosztolányit! Aki ott járt és kelt a számunkra már mesévé szivárványosodott Japán Kávéházban, és egy levegőt szívott Rejtő Jenővel! Aki amerikai katonaként harcolt a második világháborúban! Majd a recski lágerben raboskodott Sztálin haláláig! 

A Faludy-jelenség maga volt a csoda. Már az is csodálatos volt, hogy egyáltalán ismertük a hírét és a híres Villon-fordítását, úgy értem, mintha ismerte volna őt és a költészetét az egész ország már jóval azelőtt, hogy a nyolcvanas évek végén hazaköltözött. S micsoda diadalút volt a hazatérése! Nehéz ezt ma elmagyarázni, mert a Faludy-kultusz lényegét nehéz megérteni a kultikus költő személyes jelenléte nélkül – és most éppen azt próbálom elmakogni, hogy Faludy személyes jelenlétének a ténye önmagában volt varázslatos: úgy éreztük, mintha egy időutazót látnánk, aki a történelemből jött vissza. 

Különböző rendezvényeken többször láttam messziről, és 1995-ben ott voltam a Versek című gyűjteményes kötete egyik bemutatóján is. Szokása szerint sokat sztorizott. Elmesélte, hogy József Attila egyszer felgyújtotta a haját, hogy imponáljon egy nőnek, s elmondta, hogy miképpen zajlott a költő temetése 1937-ben Balatonszárszón. Volt egy remek anekdotája róla, hogy a József körút 53. szám alatti épület egyik első emeleti lakásában sokat időzött Karinthy Frigyessel és József Attilával, mert lakott ott egy irodalomrajongó nőgyógyász, aki a színvonalas társaságért cserébe éjszakákon át ingyen itatta őket. A földszinti kávéházba le se kellett menniük, mert az erkélyről csak leengedtek egy kosarat, a pincérek megpakolták piával, ők meg felhúzták a zsákmányt és megitták. Itt történt az a nevezetes eset, hogy Karinthy telefonon felhívta Kosztolányit, és elváltoztatott hangon rábeszélte egy író-olvasó találkozón való szereplésre – a poén (mindenki ismeri) az volt, hogy Kosztolányi a színpadon nyalja ki a Karinthy seggét. Amikor a kilencedik kerületben laktam, gyakran eljártam e ház előtt, és mindig megnéztem a számomra nevezetes erkélyt, megvan ma is – igaz, a kávéház helyén cukrászda működik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.