2021. február 28., vasárnap

DICSEKSZIK... TITKOLÓZIK... HALLGAT A KORMÁNY – FEBRUÁRI KRÓNIKA

HÍRKLIKK
Szerző: KÉRI LÁSZLÓ
2021.02.28.


Fölöttébb tanulságos egyben vizsgálni több hét kormányzati kommunikációjának mintáit. Ha legalább tucatnyi ügynek megnézzük a tálalását, előbb-utóbb kirajzolódik egyfajta különös modell szerkezete. Dicsekszenek, titkolóznak és elhallgatnak. Első olvasatra talán nem is érthető pontosan, hogy éppen melyik ügyben melyik megoldást szeretik leginkább követni. Mélyebb elemzés esetén, azonban kiviláglanak e tarkaság nagyon is lényegre mutató összefüggései.


Dicsekszenek még meg nem oldott, legfeljebb csak beharangozott, de semmiképpen sem végbement döntésekkel. Dicsekszenek még el nem ért eredményekkel, még éppen alakuló folyamatok lényegtelen kezdőelemeivel… Előszeretettel hivatkoznak olyan nemzetközi összehasonlításokra, amelyek valódiságát az elsöprő többség soha nem lesz képes ellenőrizni.

Hallgatnak nagyon fontos szociális gondokról, működésképtelenné váló intézményekről, veszélyeztetett társadalmi csoportok folyamatosan romló helyzetéről. De épp így gyanúsan meggazdagodott híveik és kegyenceik megmagyarázhatatlan sikereiről. Hallgatnak a nagy-nagy ovációkkal elért sikerek tényleges áráról, és még inkább hallgatnak a nyilvánvalóan kedvezőtlen nemzetközi összehasonlítások kézenfekvő tanulságairól...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.