2016. október 30., vasárnap

NEM BAJ, HA NINCS ORVOS, CSAK MIGRÁNS NE JŐJJÖN! - SZUBJEKTÍV DIAGNÓZIS AZ EGÉSZSÉGÜGYRŐL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: PLT
2016.10.29.


Nem baj, ha nincs orvos, csak migráns ne jöjjön! – a kormányzati politika az ismert gyerekdal parafrázisának jegyében zajlik. Mindent alárendelve a témának – az egészségügyet is. Engem (és a generációmat) azonban mind jobban foglalkoztat a gyógyítással foglalkozó hazai szektor jövője. Persze tíz éve is ugyanígy érdeklődtem a téma iránt, ámde egy dolog, ha valaki kívülről, steril megfigyelőként elemzi a betegellátás áldatlan helyzetét. S teljesen más tészta, amikor középkorúként az emberen szép lassan kijönnek a legkülönbözőbb nyavalyák, népbetegségek. Így aztán előbb-utóbb muszáj neki átlépni a kórház bejáratát – s már nem látogatóként. Egyszóval, drága kortársaim, az eddiginél is jobban oda kell figyelnünk nemcsak az egészségünkre, de az egészségügyre is. Az életünkre megy a játék, ezért nyomást kell gyakorolnunk, kiállni önmagunkért, mert senki nem fogja megtenni helyettünk.
 
Tehát jövőre leszek 40 – aminek járulékos következményeként mind gyakrabban veszek igénybe egészségügyi közszolgáltatást. Nyáron történt epehólyag-operációmról szóló kórházi naplóm generált bizonyos érdeklődést a nyilvánosságban. Még a – tulajdonosa okán – az Átlátszó iránti pozitív elfogultsággal nemigen vádolható tv2 reggeli műsorába is behívtak.
 
Alig pár hónap telt el, s itt az újabb diagnózis: epekő után vesekő. De akik újabb műtétes sztorit várnának, azokat le kell hűtenem. Ezt a problémát többnyire invazív beavatkozás nélkül is lehet orvosolni. Kétségtelen persze, hogy az utóbbi években fokozottan tapasztalhattam meg saját bőrömön a közegészségügy helyzetét.
 
Ugyanakkor nekem még szerencsém volt. Prosperáló régió lakójaként viszonylag jó hírű, minőségi ellátást nyújtani tudó intézménybe kerültem. Sokévi átlagnál derűsebb tapasztalataim fényében nem szívesen cserélnék olyannal,  akinek a népnyelvben “Dél Tepsinek” becézett Dél-pesti Kórház jut. Riportok, tudósítások, cikkek sora taglalta már az ott uralkodó áldatlan, horrorszerű viszonyokat. Legutóbb pont az Index adott hírt a harmadik világbeli állapotokról...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.