2016. december 20., kedd

MAGYAR KATOLIKUSOK SZERINT SOROSBÉRENC A MENEKÜLTEKET SEGÍTŐ RÓMAI KATOLIKUS PLÉBÁNOS

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Christopher Adam
2016.12.19.


Németh Zoltán körmendi plébános pusztán olyat tett, ami Kanadában szinte bármelyik római katolikus plébánián a lehető legmindennapibb cselekedetnek számít: segítséget nyújott szíriai menekülteknek. A plébánia melletti közösségi házban lettek elszállásolva a menekültek és a jólétükért elsősorban civil önkéntesek felelnek, nem pedig klérus. Gégényi István készített interjút a lelkipásztorral a SZEMlélek című blog részére. Amikor rákérdezett arra, hogy milyen reakció érkezett a lakosság részéről, Németh atya a következőt mondta:

“Templomba nem járók is felajánlottak különféle összegeket, hogy így segítsük a rászorulókat. Egyelőre minden anyagi adományt elhárítunk, ezekre jelenleg nincs szükség. Néhány tizenéves fiatal kérte, hogy találkozhassanak a menekültekkel, erre nemrég került sor. Az olyan félelmek, amelyek arra vonatkoznak, hogy betegek, fertőzőek lennének a külföldiek, alaptalanok. Úgy látom, sokkal egészségesebben élnek az átlagnál, nagyon vigyáznak, nehogy elkapjanak valamit. Bőven kapunk kritikát, még templombajáróktól is, tőlük kaptuk például a sorosbérenc címkét is. Megosztottság van a témát illetően a városban, vannak, akik gyaláznak bennünket – velem együtt a fiatal káplánunkat is szidalmazzák egyesek, övön aluli ütések ezek. Iszonyú falakat kell ledönteni, a hívekben is rengeteg félelem él.”

Azokat az iszonyú falakat elsősorban a jelenlegi magyar kormány emelte fel. A sorosbérencezést pedig konkrétan a Fidesz politikusai alkalmazták szisztematikusan a kvótaellenes népszavazás idején. Tanulmányok mutatják, hogy a korábban még viszonylag befogadó magyar társadalom mennyire drámai módon megváltozott, bezárkózott és mennyire megnőtt a mások iránti gyanakvás és gyűlölet. Hangsúlyozom, hogy itt korántsem csak etnikai kisebbségekről van szó, vagy éppen bevándorlókról, netán migránsokról. A gyanakvás magyar homoszexuálisokra, magyar rockzenészekre és még az erdélyi magyarokra is kiterjed.

A Fidesz utóbbi másfél évnyi látványos migráns és bevándorlóellenes kampánya a társadalom legrosszabb ösztöneire épült, azokat igyekezte fellángolni. Ennek egyik eredménye, hogy gyalázatos módon, sorosbérencezve támadnak rá egy római katolikus papra, aki Krisztus tanításainak legalapvetőbb elvét igyekszik követni és alkalmazni életében...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.