2016. július 14., csütörtök

MAGYARORSZÁG LÉGMENTES LEZÁRÁSA: ÚJABB HŐKAMERÁKKAL PÁSZTÁZZÁK MAJD A DÉLI HATÁRT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.07.14.


Hiába a kettős határzár, a rendőrség és a honvédség megerősített jelenléte, az elrettentő jogszabályok, és jogvédők szerint az embertelen bánásmód, a jelek szerint továbbra sem tudta légmentesen lezárni déli határát Magyarország. A Szegedi Kattintós információi szerint előkészületek történtek annak érdekében, hogy kibővítsék a jelenleg nem túl jól szuperáló hőkamerarendszert, így gyakorlatilag a határ minden szegletét pásztázni fogják a monitorokon keresztül.

Az illegális határátlépők észlelésére szolgáló hőkamerák legutoljára akkor kerültek a figyelem középpontjába, amikor arról számolt be a sajtó, hogy a tíz telepített berendezésből kettő meghibásodott, így vált „lyukassá” az a figyelőrendszer, amely éjjel a határvonalat pásztázza. Most már az is valószínű, hogy a jelenleg rendelkezésre álló hőkamerák sem elegendőek ahhoz, hogy megfigyeljék a 175 kilométeres határszakaszt, ugyanis a területileg illetékes áramszolgáltatót azzal bízta meg a kormány, hogy teremtse meg a műszaki feltételeit újabb hőkamerák üzembe állításának.

Ha mindez bekövetkezik, akkor joggal vetődik fel a kérdés: a költséges és nem túl hatékony, ráadásul kicsit sem humánus pengés kerítés építése helyett nem lett volna jobb már tavaly tavasszal olyan döntést hozni, hogy az élő erő mellett a vizuális felderítést erősítenék a kérdéses határszakaszon. Aki mostanában járt a déli határon, joggal érzi úgy, hogy hidegháborús fíling jellemzi a környéket. Nappal helikopter köröz a kerítés felett, kutyás járőrök cirkálnak mindenfelé, páncélozott katonai járművek járőröznek a határ mentén párhuzamosan kiépített földúton. Éjjel pedig szolgálatba lépnek a hőkamerák, melyek a kotorászó vaddisznóktól a kerítésen átjutni próbáló szarvasokig minden nagyobb testű élőlény hőjét érzékelni tudják.  

A kormány hihetetlen mennyiségű emberi és anyagi forrást csoportosított ide, az eredmény pedig az, hogy a fülön csípett határsértőket a menekültügyi eljárás mellőzésével visszatoloncolják Szerbiába. Most a villamoshálózat kiépítésével újabb komoly beruházás indul a déli országrészben, ami azt sugallja, hogy a kormány elhúzódó migránsválságban gondolkodik. Egyébként ezt a rendszert már nagyon régóta építgetik, ám tavaly tavasszal nem ezt fejlesztették, hanem kerítés felhúzásával igyekeztek gátat szabni a menekülthullámnak. Most mégsem ússzák meg a műszaki fejlesztést, pedig ez sem kerül két fillérbe...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.