2016. július 14., csütörtök

MERRE TOVÁBB MAGYARORSZÁG, AZ OSZTRÁK PÉLDA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.07.14.


Sokszor sokan példálóznak Ausztriával, és miközben persze a szomszédban sem minden megy úgy, ahogyan az ember esetleg elképzeli, azért bőven akad, amit érdemes lenne átvenni tőlük, vagy legalább megfontolni az átvételét. Ezeket szedte össze Gergely, aki a Magyarország 2.0 pályázatra küldte el írását. (A korábbi írásokat itt találod.)

„Elöljáróban annyit, hogy Ausztriában, Bécs városában élek, immáron közel két éve, előtte Salzburgban laktam három évig (többször átjárva Németországba). A szakmámat tekintve a környezetvédelemben, azon belül is a hulladékgazdálkodásban szereztem képesítést. Még mindig nem vagyok az a nagy „Ausztria-szakértő”, de azért látom már a különbségeket a két ország között.

Érdekes tény egyébként, hogy a történelmünk (nemcsak azért, mert szomszédok vagyunk) sokszor összefonódott, és Ausztriában sem olyan „rég” kezdődött el a demokrácia, és a kapitalizmus története. 1955-ben vonultak ki az utolsó szovjet csapatok, hatalmas pusztítást, ugyanakkor egy szebb jövő ígéretét maguk után hagyva.

Az 1956-os forradalmat követő orosz megszállás 34 éve valóban súlyos károkat okozott, azonban nem hiszem el, hogy hazánk csak ennyire képes! Mindenki tegye fel magában a kérdést, hogyan lehetséges az, hogy határ egyik oldalán még a gázszámlát is alig tudják kifizetni, míg a másikon már a sokadik generációs napelemet rakják fel a házakra?

A válasz nem csupán az ambíció hiányában, vagy a tespedtségben keresendő. Sok-sok tényező az, ami összehozta ezt a faramuci helyzetet.

Pontokba szedném, az érthetőség kedvéért, mik azok a különbségek, amiket az évek folyamán felfedeztem. Kíváncsi lennék, kik azok, akik hozzám hasonlóan éreznek!

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.