2017. november 14., kedd

MI A BAJ VELÜNK, LIBERÁLISOKKAL?

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: ÁGOSTON LÁSZLÓ
2017.11.14.


Nem hiszem, hogy van ma Magyarországon, aki engem ne liberálisnak tekintene a blogom alapján - és ezt örömmel vállalom is. De nekem is megtelik időnként a hócipőm a liberális nyavajgással és ha egy fél centivel távolabbról nézed, nem nehéz megérteni, miért unják sokan - közte sokszor magam is - a liberális mantrákat… Menő dolog kritizálni Trumpot, Orbánt, a jobb oldalt és az úgynevezett konzervatívokat - de némi önkritika azért nekünk is beleférhetne.

1, Az eszme mindenek felett

Hiszek a szabadságban, a kisebbségek, a gyengék védelmében, a szabad piacban stb. de azért az mégis túlzás, hogy semmilyen pragmatizmus nem szorult a liberális oldalba. Csodálatos példa: pár napja kitettem egy - szerintem nagyon vicces - posztot arról, hogy egy srác nyilvánosan panaszkodik, hogy elvesztette a Corvin-tetőn a hasitasiját, benne egy 80 ezer készpénzzel, egy nyomógombos telefonnal és egy kismérleggel. Ment a hülyéskedés, hogy mi lehet? Gyorsbecsüs? Fürjhentes?

Nyilván drogdíler volt. Aki 2017-ben nyomógombos (azaz kártyás, eldobható, nem beazonosítható) telefonnal, az állítása szerint a lakbérének megfelelő készpénzzel és egy (a drog kiporciózására szólgáló) mikromérleggel jár szórakozóhelyre, az elég egyértelmű, mit akar tenni.

Mit kaptam kommentekben? Hogy micsoda szemét vagyok, mert biztosan az inzulinadagját mérte vele. Sőt, előkerült a mostanában velem szemben mindenre alkalmazott “áldozathibáztató” jelző is. Mert hogy én egy áldozatot…

Nem. Ne legyünk életből felmentettek vagy olyanok, mint amikor a nagymama megtalálja a vibrátort az unokája ágyában és elhiszi, hogy az igazából a kutya gumicsontja. Értem én, hogy nagyon fontos és szép eszme ez esetben az áldozatok védelme, de időről időre triggerelődnek ezek a dolgok köztünk és gondolkodás nélkül adjuk a sablonválaszt a helyzet valódi mérlegelése nélkül. Ebből jön aztán az, amit píszí néven csúfol a világ: amikor csak a tett számít, a körülmény nem. Amikor nem lehet az áldozat felelősségéről beszélni egyáltalán. Amikor ha lelőnek egy feketét, az csak bűnöző vagy csak álfozat lehetett. A világ - erről az oldalról is - sokszor végletesen leegyszerűsített.

És ha nem hiszel nekem, higgy legalább magának a srácnak…

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.