2017. december 4., hétfő

TIBORCZÉK TÖBB MINT FÉLMILLIÁRDOS HITELBŐL VETTEK FÖLDET

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2017.12.04.- Nagyon bátran adósították el magukat a miniszterelnök környezetéhez tartozó családok, amikor állami termőföldeket vásároltak.
- Tiborcz Istvánék hatalmas birtokot alakítottak ki Tükröspuszta körül, és mindent hitelből fizettek.
- A Mészáros család tagjai 1,1 milliárd forintot vettek kölcsön az OTP-től.
- A “nagy állami földet nagy állami támogatású hitelből” receptnek nincs kockázata, mert a bankban is többet kamatozik a milliárdosok pénze, mint amennyit havi részletben ki kell fizetniük.
- Egy átlagos magyar háztartás a felcsúti milliárdos földhitelének 217-ed részét meri bevállalni 2017-ben.

Az átlag magyar állampolgár óvatos a hitelfelvétellel. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a háztartások a devizahitelek tömeges bedőlése óta ritkábban fordulnak a bankokhoz kölcsönért: 2017 közepén 5,3 millió forint volt egy átlagos magyar háztartás hitelállománya, ami majdnem 3 millióval alacsonyabb szám, mint az öt évvel ezelőtti adat.
Magyarok, akik bátran vehetnek fel kölcsönt

Az Orbán-kormány az állami földvagyon privatizációját eleve azzal a szándékkal indította, hogy új földbirtokos-réteget hozzon létre. 2015-ben és 2016-ben magánszemélyek árveréseken szerezhették meg a szántóföldeket, fejenként legfeljebb 300 hektárnyit. (Ez annyi, mint a Városliget és Erzsébetváros együttes területe. A Városliget az állatkerttel, a vidámparkkal és csónakázó tóval együtt nagyjából 100 hektárt tesz ki, a VII. kerület pedig majdnem pont 200 hektár.)

A maximálisan megengedett méretű termőföld megvásárlását persze csak kevesen engedhették meg maguknak, mert a hektáronkénti átlagár már tavaly jócskán meghaladta az 1 millió forintot. A falvakban lakó helyi gazdák többsége a statisztikák szerint csupán apró földeket tudott vásárolni, de a kormányzati szándéknak megfelelően kialakult az a réteg is, amelyben minden családtag – apa, anya, gyerek – megvette a maga Városligetét és Erzsébetvárosát.

Az állam a miniszterelnök szűkebb pátriájában, Fejér megyében hirdette meg eladásra a legtöbb mezőgazdasági területet.

Volt is rá vásárlói igény: két Orbán Viktorhoz közelálló család, a Tiborcz és a Mészáros família például összesen 2,7 milliárdot költött arra, hogy állami földet vegyen: ebből 1,71 milliárdot hitelből fizettek.

Öt Városliget Tiborczéknak.

Tiborcz István, Orbán Viktor veje a régi családi birtok, a Felcsúttól alig 6 kilométerre fekvő Tükröspuszta kibővítését célozta meg. Tiborcz nővérével és édesapjával összesen 492 hektár, azaz majdnem 5 városligetnyi termőföldet vásárolt Bicske és Mány térségében, 559 millió forintot hagyott ott a liciteken.

A 24.hu összesítése szerint Tiboczék a teljes pénzösszeget, tehát mind az 559 millió forintot banki kölcsönből fedezték. Tiborcz István az utóbbi időben ingatlanvállalkozónak tekinti magát, cégein keresztül újabb és újabb nagyértékű irodaházakat, villákat, kastélyokat vásárol Budapesten és szerte az országban. Az ingatlanozás a cégeken keresztül megy, a földvásárlások miatt azonban saját nevére is került 180 milliós banki adósság...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.