2017. december 4., hétfő

NYUGDÍJASMUNKA: ÚJABB MÓDOSÍTÁS JÖN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.12.04.



A parlamenthez már benyújtott törvényjavaslat szerint a nyugdíjas szövetkezetekbe azok is beléphetnének, akik a korhatár betöltése előtt vonultak nyugalomba. Ismét feltérképeztük, jelenleg miből válogathatnak a nyugdíjasok, és a helyzet változatlanul az, hogy alapvetően nem a remélt ajánlatokat tartalmazza a kínálat. A pedagógusokat eleve kiszorítják innen.

A nyugdíjas szövetkezetek eredeti szabályozása szerint tag az lehet, aki öregségi nyugdíjban részesül. Ezt a kört korábban már (2017. évi CXLVI. törvény) kibővítették az átmeneti bányászjáradékban részesülőkkel. A parlamenthez önálló képviselői indítványként benyújtott (napirendre még nem vett) legfrissebb javaslat „hozzácsapja” még azokat is, akik korhatár előtti ellátást kapnak. A változás 2018. január 1-jén lehetne hatályos. A cél az általános indoklás szerint, hogy növeljék az intézmény népszerűségét, hogy az „minél több embert visszavezessen a munka világába”.

Elméletben minden bővítés hasznos, szerintünk azonban úgy értelmetlen az egész, ahogy van. Érdemes felidézni korábbi cikkünket, amiben megírtuk: az állam helyett magánvállalkozók zsebében közel akkora összeg landolhat a szövetkezeti formában foglalkoztatott nyugdíjasok után, mint amennyi a fizetendő járulékok összege lenne. A szövetkezetek ugyanis a fenntartásukhoz szükséges összeget (ez a bruttó bérnek általában a 30 százaléka, de találtunk már 15 százalékkal is beérő szervezetet) beszedik a munkáltatóktól...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.