2018. november 16., péntek

ÉLETVESZÉLYES OLASZOK, DÜHÖS BRITEK, GÚNYT ŰZŐ ORBÁN - HETI LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: Huppa.hu
2018.11.16.




ReliefWeb: Példátlan lépés

Az ENSZ emberjogi szakértői példátlan lépéssel felfüggesztették magyarországi látogatásukat, miután nem engedték be őket a tompai és röszkei „tranzitövezetekbe”.

Elina Steinerte és Sètondji Roland Adjovi, az ENSZ önkényes letartóztatás elleni munkacsoportjának két tagja kijelentette: kétségtelen, ahogy a menekültek „tranzitövezetekben” történő fogva tartása a nemzetközi jog értelmében kimeríti a szabadságtól való önkényes megfosztás tényállását. A munkabizottság a helyzetről több hiteles beszámolót kapott, amelyek a munkacsoport látogatását kérték. A küldöttséget Magyarország hívta meg, hogy a szakértők meggyőződjenek arról, mi valósult meg 2013-ban tett ajánlásaikból. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa szakértői által tett látogatások szabályozása szerint a fogadó országnak biztosítania kell az „akadálytalan bejutást”, továbbá a vizsgálat szabadságát, ezen belül a fogvatartottakkal való bizalmas és ellenőrizetlen érintkezést.

A szakértők sajnálatukat fejezték ki, hogy a magyar kormány nem tartotta tiszteletben ezeket az előírásokat, és ezért a munkacsoport nem tudott eleget tenni megbízatásának. Remélik, hogy a magyar kormány kész lesz a konstruktív párbeszédre, hogy lehetővé tegye a küldöttség számára a látogatás folytatását, továbbá hogy közösen biztosítékokat dolgozzanak ki az önkényes fogva tartás elleni védelemre.

Deutsche Welle: Orbán gúny űz az EU-val

Magyarországgal kapcsolatban a világsajtóban még pénteken is vezető hír Nikola Gruevski Magyarországra érkezése.

”A magyar miniszterelnök gúnyt űz az EU értékeiből azzal, hogy védelmébe vesz egy jogerősen elítélt bűnözőt, és ki kellene adnia Gruevskit a macedóniai hatóságoknak”– írta a sok nyelven sugárzó német közszolgálati adó macedón szerkesztőségének vezetője kommentárjában. A menekültek befogadásától évek óta elzárkózó Orbán Viktor végre nem csak beengedett menekültet, hanem a jelek szerint személyes szerepet is vállalt az érkezése megszervezésében, és ezzel megkerülte saját sokat vitatott, vonatkozó jogszabályait. Tekintélyelvű kormányzási stílusa sok ellenséget szerzett Gruevskinek, amikor miniszterelnök volt, de barátokat is hozott: például Orbán Viktort, akivel közös céljuk az illiberális állam kiépítése – és közös ellenségük Soros György.

Macedóniában nagy a csalódottság, tüntetések is voltak a kormány épületénél. Gruevski sokak számára annak a korrupt rezsimnek a jelképe, amely a kicsi országban az eddigi legnagyobb válságot okozta. „Nem kizárt, hogy a mostani kormány alkut kötött Gruevskivel – Macedóniában sokan így vélik –, de szökésének fő oka alighanem a macedóniai hatóságok hozzá nem értése” – írta a szerző. Ismertette, hogy milyen lehetőségek közül választhat Orbán Viktor az ügyben, és megállapította: nagyon sok függ attól, milyen álláspontra helyezkedik az EU Bizottsága és az Európai Néppárt, amely utóbbinak tagja mind Orbán, mind Gruevski pártja. Akárhogyan is: Orbán kormányzása igazi karakterét mutatja meg a világnak azzal, hogy egy Gruevski kaliberű elítélt bűnözőt a védelmébe vesz, és ezzel gúnyt űz minden elvből és értékből, amelyet az EU magáénak vall. Brüsszelnek és a tagállamoknak minden okuk megvan arra, hogy aggódjanak.

Orbán legutóbbi lépése nem csak azt mutatja, hogy sikeresen viszi előre korrupción nyugvó, tekintélyelvű modelljét, hanem azt is, hogy sikere már rég túlnyúlik Magyarország határain: modelljét exportálja a térség országaiba azzal, hogy támogatja azokat, amelyek követik példáját...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.