2018. november 16., péntek

NEM A NAGYKÖVET DÖNTÖTT GRUEVSZKI KIMENEKÍTÉSÉRŐL

SZTÁRKLIKK
Szerző: NVZS
2018.11.16.


”Színtiszta illegális embercsempészetre kényszerítette rá a magyar kormány a diplomáciát, mert ugyan elvben egy nagykövet maga rendelkezik a gépkocsijának a használatáról, de Gruevszkit felső utasítás nélkül nem szállíthatta volna országhatárokon át. Arról nem szólva, hogy ha nincs leszervezve az egész menekülési útvonal, akkor mi oka lett volna az akciónak” – állítja Szent-Iványi István volt nagykövet, külpolitikai elemző. Nagyon komoly politikai döntés volt a korrupció miatt jogerősen elítélt macedón politikus kimenekítése, s jogi formába öntve ugyan, de az lesz az ügy kimenetele is.

„Az albániai magyar nagykövet gépkocsijának a használata Gruevszki kimenekítéséhez nem annyira jogi, mint inkább politikai kérdés” – reagált a Sztárklikk megkeresésére Szent-Iványi István. Azt kérdeztük tőle, hogyan történhetett a diplomáciai mentességet élvező, magyar felségterületnek számító, „zászlós” magyar nagyköveti autó használata egy ilyen ügyben, ilyen célra. A volt nagykövet emlékeztetett arra, hogy elvben a nagykövet rendelkezik a kocsi mozgása és afelett, hogy ki ül bele; az autóval átmehet egyik országból a másikba. Ám ez esetben egy jogerősen elítélt, börtönbüntetése elől menekülő embernek biztosította ezt a lehetőséget, olyannak, akiről köztudott volt, hogy az útlevelét is bevonták.

Ilyen jelentőségű ügyekben egy nagykövet önmaga nem dönthet, s „bár információim nincsenek erről, de abban biztos vagyok, hogy a tiranai magyar nagykövet utasításra cselekedett”. A határon pedig könnyen át tudta vinni a menekülőt a nagyköveti kocsi, hiszen a CD-s rendszámú járműveknek a határátkelőkön külön sávot biztosítanak, s jószerivel az útlevélellenőrzést is megússzák...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.