2018. november 16., péntek

EZ MOST A LEGNÉPSZERŰBB BEFEKTETÉS - IDE TESZIK A PÉNZÜKET A MEGTAKARÍTÓK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.11.16.


Októberben 19 milliárd forint friss tőkét hoztak a megtakarítók a befektetési alapokba, a különböző kategóriákon belül azonban vegyes a kép. Bár a pénzpiaci alapok teljesítménye továbbra sem javult, mínusz nulla körüli hozamokat láthatunk, mégis ide érkezett a legtöbb pénz. Az ingatlanalapok népszerűsége nem csökkent.

Októberben felemásan teljesítettek a hazai állampapírok. A három évnél rövidebb lejáratú papírok hozama 10-15 bázisponttal csökkent a piacon tapasztalható likviditásbőség és a devizaswapokban foglalt mélyen negatív forinthozamok miatt. Ezzel szemben a három éven túli lejáratok hozama emelkedett, a görbe hosszú végén 10-25 bázisponttal – áll az OTP Alapkezelő legfrissebb portfoliójelentésében. Az infláció egyre magasabbra kúszik, a legfrissebb adat 3,8 százalékos 12 havi inflációt mutat, ami már közelíti a jegybank 3±1 százalékos sávjának tetejét. A jegybank azonban továbbra is kitart a tartósan laza monetáris politika mellett, amivel a hitelességét veszélyeztetheti a befektetők szemében. Ez tükröződik az egyre meredekebbé váló hozamgörbében. Az MNB októberben sem változtatott a monetáris kondíciókon. A forint árfolyama szűk sávban, 322-326 között mozgott az euróval szemben.

Ami a tőzsdéket illeti, a mind a fejlett, mind a fejlődő világ tőzsdéin jelentősebb korrekciót tapasztalhattunk. Ehhez képest a BÉT igen jól teljesített, hiszen itt csak stagnálást láthattunk. A devizapiacon mind dollárral, mind az euróval szemben gyengült a forint...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.