2019. szeptember 29., vasárnap

PILLANGÓEFFEKT

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: ÉS
2019.09.27.


Gazdánk lassan, apránként, ráérősen fullasztja meg a Ma­gyarországi Evangéliumi Testvérközösséget, vagyis azt a gyülekezetet, amelynek úgyszólván az egész tevékenysége az oktatás, a szegények, elhagya­tottak, munkaképtelenek támogatása és az erkölcsileg veszélyeztetet­tek megsegítése köré szerveződik. A művelet nem látványos, az egze­kútor a munkáját távirányí­tott robotka­rokkal végzi, és azokra is fehér kesztyűt húz. Szépen, nemesen, választé­kosan, ahogy gazdánk tíz év­vel ezelőtt felvázolta. Hatékonyságá­r­a nem lehet pa­nasz. Az RTL Klub híradója szerint a MET-nek már annyi pénze sincs, hogy a maga ezer alkalmazottjának a mini­málbért kifizesse. Ők tehát előbb-utóbb más munka után néznek, ergo ezt is a szegények, elha­gyatottak, munka­képtelenek fogják meg­szívni, ahogy minden egyebet.

A háttérben mi más állna, mint a pillangóeffekt. Gazdánk a ki­lencvenes évek derekának egy derűs reggelén hívő reformátusként éb­redt, noha előző este még antiklerikális szabadgondolkodóként tért nyugovóra. Hívatta is a papot, akit ismert, Iványi Gábort, hogy adja össze a feleségével egyházilag, első két gyerekét is Iványi­val keresz­teltette meg. Hatalomra kerülvén pedig felszólította, hogy támogassa őt nyilvánosan. I. G. nemet mondott. Másodjára 2010-ben mutatta neki a helyes utat, de Iványi akkor se. Mit tesz Isten, egy évre rá hipp-hopp, visszavonódott tőle az egyházi státus, amelyet még 1981-ben, a Ká­dár-éra sűrejében sikerült kiharcolnia. Mellékhatásként a 2011. évi CCVI. törvény mintegy kétszáz vallási közösséget fosztott meg jogi sze­mélyiségétől, de hát ahol fát vágnak, ott fát vágnak. Az Alkotmánybí­róság mindezt alkotmányellenesnek ítélte, az Emberi Jogok Európai Bí­rósága az Emberi Jogok Európai Egyezményét lobogtatta, gazdánk pe­dig úgy reagált, ahogy ilyenkor szokott.

Természetesen súlyos gondolkodási hiba volna az események puszta egymásutánjában kauzális kapcsolatot felfedeznünk, de hát is­meretes, hogy kaotikusan viselkedő rendszerben a kezdeti feltételek apró változásai hosszú távon beláthatatlan következményekkel járhat­nak. A pillangó megmozdítja a szárnyát a keleti féltekén, és evvel tor­nádót idéz elő a nyugatin, vagy megfordítva. Renitens lelkész nem haj­landó beállni zászlótartónak a magyarok vezetője mögé, ezért nyolc évvel később ezer munkavállaló nem jut hozzá a fizetéséhez, ki tudja, hány földönfutó pedig örökre búcsút mond a paprikás krumplinak. Ol­vasgassunk a káoszelméletről, érdekes dolog. Eközben a Svábhegyi Református Egyházközség csaknem egymilliárdot kap óvodaépítésre, vagyis kormányzatunk az egyházakért, ha azok tudnak viselkedni, a lelkét is kiteszi. Az már puszta véletlen csupán, hogy a kormányfő maga is a Svábhegyi Református Egyházközséghez tartozik. Az élet ilyen, pláne mifelénk, megszokhattuk...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.