2019. szeptember 28., szombat

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/39. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.09.27.



P U B L I C I S Z T I K A

Gelencsér Gábor: „Hazajön a fiad”
Sára Sándor (1933–2019)

Váncsa István: Pillangóeffekt

Gazdánk lassan, apránként, ráérősen fullasztja meg a Ma­gyarországi Evangéliumi Testvérközösséget, vagyis azt a gyülekezetet, amelynek úgyszólván az egész tevékenysége az oktatás, a szegények, elhagya­tottak, munkaképtelenek támogatása és az erkölcsileg veszélyeztetet­tek megsegítése köré szerveződik. A művelet nem látványos, az egze­kútor a munkáját távirányí­tott robotka­rokkal végzi, és azokra is fehér kesztyűt húz. Szépen, nemesen, választé­kosan, ahogy gazdánk tíz év­vel ezelőtt felvázolta. Hatékonyságá­r­a nem lehet pa­nasz. Az RTL Klub híradója szerint a MET-nek már annyi pénze sincs, hogy a maga ezer alkalmazottjának a mini­málbért kifizesse. Ők tehát előbb-utóbb más munka után néznek, ergo ezt is a szegények, elha­gyatottak, munka­képtelenek fogják meg­szívni, ahogy minden egyebet.

A háttérben mi más állna, mint a pillangóeffekt. Gazdánk a ki­lencvenes évek derekának egy derűs reggelén hívő reformátusként éb­redt, noha előző este még antiklerikális szabadgondolkodóként tért nyugovóra. Hívatta is a papot, akit ismert, Iványi Gábort, hogy adja össze a feleségével egyházilag, első két gyerekét is Iványi­val keresz­teltette meg. Hatalomra kerülvén pedig felszólította, hogy támogassa őt nyilvánosan. I. G. nemet mondott. Másodjára 2010-ben mutatta neki a helyes utat, de Iványi akkor se. Mit tesz Isten, egy évre rá hipp-hopp, visszavonódott tőle az egyházi státus, amelyet még 1981-ben, a Ká­dár-éra sűrejében sikerült kiharcolnia. Mellékhatásként a 2011. évi CCVI. törvény mintegy kétszáz vallási közösséget fosztott meg jogi sze­mélyiségétől, de hát ahol fát vágnak, ott fát vágnak. Az Alkotmánybí­róság mindezt alkotmányellenesnek ítélte, az Emberi Jogok Európai Bí­rósága az Emberi Jogok Európai Egyezményét lobogtatta, gazdánk pe­dig úgy reagált, ahogy ilyenkor szokott.

Zgut Edit: Magyar–lengyel pávatánc 2.0

A tekintélyelvű populizmus egész Európára veszélyes

Avar János: Caesarok a klubban

Alex Ben-Ari: Kötélhúzás

Kovács Zoltán: Szütyők és zsákok


Tóth-Czifra András: Választás után, választás előtt

Földvári Zsuzsa: Médiakampány rogyásig

Ausztria megint választ

Biztosnak tűnik a befutó, és a további sorrend is átlátható a szeptember végi osztrák parlamenti választásokon. Izgalomra azonban van ok bőven, kiszámíthatatlan, ki kivel tud majd kormányt alakítani, s ezzel milyen irányba terelik Ausztriát.

Várhegyi Éva: Álom a kiegyenlítő államról

Lengyel András: A 85. Jahrzeit

Szilágyi Zsófia: Hogy a másik emberben mi van
Ilia Mihály 85. születésnapjára

Magas István: Városi terepjárás
SUV és lábnyomok

Az uniós előírások értelmében 2020-tól az új autók 95 százalékának szén-dioxid-kibocsátását a jelenlegi, átlagosan 120,5 grammról 95 grammra kell mérsékelni, 2021-ben pedig már minden új autónak teljesítenie kell az alacsonyabb értéket. Az EU-standard értelmében 2007 és 2021 között 40 százalékkal kell csökkenteni az új autók emisszióját, ezt követően, 2030-ig a gyártóknak további 37,5 százalékkal kell visszavágniuk a szén-dioxid-kibocsátás értékét. A helyzetet nehezíti, hogy az átlagos emissziós érték az utóbbi időben még emelkedést mutatott, miután a vásárlók nagy része az üzemanyag-hatékonyabb modellek helyett például a városi terepjárókat favorizálta – jelenti a portfolio.hu (szeptember 13.)

V I S S Z H A N G

Pontosítás

Koppány Zsolt: Adagietto

Arató András: Ízlés dolga

Haskó László: Prózai elégia


P Á R A T L A N

-y -n: HÚSZ SZÁZALÉK

(spányik): TÉVEDÉS

Völgyi Ferenc: PÓZ

s: KÖZÖS ÉRDEM

aha: HALMOZ Ő

Magyar László András: HALANDZSA

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.