2019. szeptember 29., vasárnap

VILÁGPOLITIKAI VÁZLAT – DONALD TRUMP DOKTRÍNÁJÁRÓL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: HAJDÚ TÍMEA
2019.09.29.


Időnként úgy tűnik, hogy Donald Trump amerikai elnök a George Washington által megalapozott külpolitikai hagyományt, az elkülönülés politikáját követné legszívesebben. Máskor viszont olyan, mintha tíz körömmel kapaszkodna az Egyesült Államok hanyatló vezető pozíciójába. Az átlagpolgár a legtöbb felmérés szerint vegyes érzésekkel tekint az elnök külpolitikai teljesítményére. Két és fél éves elnökség után itt az idő feltenni a kérdést: van-e körülírható Trump-doktrína?

Az Egyesült Államok harminc éve nem találja a helyét az új világrendben. A hidegháborút követően, néhány rövid éven át úgy tűnt, hegemónként uralhatja a világpolitikát. Azonban gyorsan kiderült, hogy pozíciója veszélyeztetett, hiszen a kétpólusú világ megszűnésével olyan új nagyhatalmi aspiránsok jelentek meg, mint Kína vagy akár India, s fenyegetni kezdték az amerikai dominanciát. Bill Clinton adminisztrációja a dominancia bűvöletében sok szempontból bizonytalan külpolitikát folytatott. Maga Clinton úgy viselkedett, mint a király, aki nem tud mit kezdeni a hatalommal, így inkább nem él vele. Mind a ruandai népirtáskor, mind a délszláv válság éveiben húzódozott a beavatkozástól, majd Oszáma bin Ládent sem iktatta ki, amikor még lett volna rá lehetősége.

A bizonytalanságot követte 2001. szeptember 11. és George W. Bush afganisztáni, majd iraki válasza. A hangok, amelyek Amerika vezető szerepének a végét jósolták, elkezdtek felerősödni. Barack Obama konferenciadiplomáciája és többek szerint elhibázott közel-keleti politikája tovább gyengítette az Egyesült Államok pozícióját. Ahogy Henry Kissinger megírta az 1994-es Diplomácia bevezetőjében, „a most kialakuló világrendben az az új tény, hogy az Egyesült Államok első ízben nem vonulhat vissza a világtól, de nem is irányíthatja”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.