2018. május 16., szerda

ZUGLÓBAN IS FAKIVÁGÁSSAL KEZDŐDIK A 600 MILLIÓS PARKFELÚJÍTÁS, AMIRE EREDETILEG CSAK 200 MILLIÓT SZÁNTAK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BECKER ÁGNES
2018.05.16.


Múlt csütörtökön lakossági fórumot tartott a zuglói Pillangó parkban a Civil Zugló Egyesület, eljött Karácsony Gergely polgármester is. Az indulatok persze a tervezett fakivágás miatt csaptak magasra – pedig a parkfelújítás-projekt közbeszereztetése körül sincs minden rendben.

Valami problémát biztosan jelez, ha a kedves lakosság aláírásgyűjtésbe kezd egy olyan projekt ellen, amivel az önkormányzat épp neki akart a kedvében járni. Zuglóban éppen ez történik: a környéken lakók spontán aláírásgyűjtő akciójához már vagy ezren csatlakoztak, a Pillangó park felújítása kapcsán tervezett közel száz fakivágást akarják megakadályozni.

Pedig a projekt nem fakivágásról, hanem a park felújításáról szól: az önkormányzat által preferált tervben grillező, napágy és „biodiverz kert” is szerepel a zöldterület megújítása mellett. A 93 fa kisebb része azért esik áldozatul, mert a park egyik végében található liget fáit 40 évvel ezelőtt túl közel ültették egymáshoz, a kertészeti szakvélemény szerint kicsit ki kell ritkítani őket. A nagyobb része viszont útban van a néhol 3 méter szélesre tervezett térköves járdának.

A közösségi tervezés érdesebb formái

A csütörtöki fórumon a megjelentek többsége ellenségesen fogadta a polgármester magyarázatait, és teljes egészében elutasította a projektet, mondván, ebben a formájában szeretik a Pillangó parkot.

Pedig Karácsony Gergely nagyon nyitottnak mutatkozott a lakossági észrevételekre, pláne, hogy az egész parkfelújítás elvileg egy közösségi tervezési folyamat végeredménye: az elmúlt két évben fél tucat lakossági fórumot tartottak, a kerületi újság 21-szer foglalkozott a projekttel, online és offline közvélemény-kutatás folyt, nemrég pedig még bejárás is volt, ahol a kerület főkertésze személyesen magyarázta el, mi miért fog történni – bizonygatta Karácsony, hogy az önkormányzat komolyan vette az érintettek bevonását.

A polgármesternek ez alapján mondhatni igaza van – könnyen lehet, hogy a környékbeliek ezekkel az eszközökkel nem voltak bevonhatóak, de ez az eredmény szempontjából tulajdonképpen mindegy, mert valami mégis félrement: az aláírásgyűjtők és a fórum résztvevőinek többsége annyira kimaradt a közösségi tervezésből, hogy már csak a végeredményről értesültek.

Az pedig egy közbeszerzési eljárás eredményeként aláírt szerződés arról, hogy a Parkfenntartó – Kertészeti és Szolgáltató Kft. és a DeerGarden Kertészeti és Szolgáltató Kft. közös ajánlattevők fogják elvégezni a Pillangó park felújítását nettó 465 millió forintért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.