2018. május 16., szerda

ZÁVECZ: AZ ÖSSZEFOGÁS HIÁNYA TÁVOL TARTOTT VÁLASZTÓKAT A VOKSOLÁSTÓL

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.05.16.


Választás utáni hangulatfelmérést készített a Závecz Research az Index számára. A kutatásból kiderül, hogy közel annyian szomorúak a Fidesz győzelme miatt, mint amennyien örülnek ennek. Emellett arra is fény derül, hogy a nem a migránstéma volt a Fideszre szavazók legfontosabb motivációja. A számok az ellenzék komoly hitelességi problémájára mutatnak rá, és az összefogás hiánya is árthatott nekik.

A megkérdezettek 43 százaléka örül a Fidesz győzelmének, és 40 százalékot tesz ki azok száma, akik viszont szomorúak az eredmény miatt.

A Závecz azt is megmérte, mi motiválta a Fidesz-szavazók döntését. A legerősebb tényezőnek az a vélekedés bizonyult, hogy a kormánypárt intézkedései kedvezőbbek voltak, mint a korábbi kormányzatok intézkedései. Ezt a menekültek távol tartása követte, a harmadik legerősebb tényező pedig a párt által képviselt értékekkel való azonosulás volt.

A menekültkampány a falvakban élő szavazók számára a legerősebb döntési szempont volt, az 1-től 5-ig tartó skálán ezt 4,7-re értékelték. A budapesti szavazók körében ez csak a negyedik legfontosabb szempontként merült fel.

A teljes népesség majdnem 10 százalékát adják azok az emberek, akik nem vettek részt a választásokon, de mégis szomorúak a Fidesz győzelme miatt.

Távolmaradásuk elsődleges okaként a teljes ellenzéki összefogás hiányát jelölték meg,

de döntésüket azzal is motiválták, hogy egyik ellenzéki pártban sem lehet megbízni. A távolmaradást magyarázó harmadik legerősebb tényező az volt, hogy nem hittek a kormánypárt leválthatóságában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.