2017. október 19., csütörtök

SOKAKAT KIZÁRNAK A NYUGDÍJTAKARÉKOSSÁGBÓL - MÁR NEM IS KELL A KIS PÉNZ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.10.19.


Az idősebb korra spórolás egyik jó lehetősége az önkéntes nyugdíjpénztár. Nem mindenki választhatja azonban ezt a takarékoskodási formát, az évek során ugyanis folyamatosan emelkedett a minimálisan elvárt havi tagdíj összege. Ez a folyamat pedig érzékelhetően nem áll meg.

Havi kétezer forinttal mostanra már csak egyetlen apró önkéntes pénztárnál lehet tag valaki. Év közben még akadt olyan kassza is, amely kevesebbel is beérte, de a Gyöngyház mostanra már megemelte a minimális tagdíjat 1,5 ezer forintról 3 ezer forintra. Idén már az év elején is folytatódott az elvárt befizetések növekedése, ami sokakat kizárhat az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások közül. (Azt, hogy mekkora befizetéssel melyik pénztárhoz lehet mennyi, és ott évente az mennyit hoz, itt kalkulálhatja.)

A Honvéd Önkéntes Nyugdíjpénztárban az egységes tagdíj évente a tárgyév első napján érvényes minimálbér 60 százaléka. A minimálbér jelentős emelése miatt a havonta elvárt tagdíjfizetés a Honvéd tagjainak a tavalyi 5550 forinttal szemben 2017-ben már 6374 forint lett, ez az összeg pedig a következő évben tovább emelkedik. A Generali is az idén emelte az egységes tagdíj összegét háromezerről négyezer forintra.

A minimálisan elvárt tagdíjak megugrása évekkel ezelőtt kezdődött (ezt megelőzően még ezer forinttal is lehetett tag valaki). Tény persze, amit a szakemberek sokszor hangsúlyoznak, hogy az aktív kor után érzékelhető megtakarításhoz biztosan nem elég a havi néhány ezer forint félretétele. Az is igaz viszont, hogy a kevés is több mint a semmi. Azoknak sem kell korábbi pénzükért aggódniuk, akik a tagdíjemelés miatt kipottyannak ebből a rendszerből. Megtakarításuk nem vész el, bár némiképp folyamatosan csökken. Az előírások szerint ugyanis a nem fizetők hozamából az előírt havi befizetés működési és likviditási alapra jutó havi hányada levonható. Ez egyébként némiképp indokolhatja a minimálisan elvárt havi tagdíj összegének emelését is.

Ha nincs hozam, nincs kényszerlevonás sem


Jó hír lehet az is, hogy csak akkor van ilyen levonás, ha van hozam. Az pedig mostanában bőven akad. Nem akármilyen mutatványra voltak képesek tavaly a nyugdíjpénztárak, de panaszra az idén sem lehet ok. Közben pedig már alig akad példa arra, hogy a pénztárak költségszintje emelkedjen. Az idén az Aranykor rendezte át teljesen felosztási szisztémáját. Az alacsonyabb összeget megtakarítók valamivel jobban járnak (kalkulátorunkban így az Aranykor feljebb lépett korábbi sereghajtó helyéről). Például azonban a havonta 20 ezer forintot félretevők egyéni számláján az éves összesítés szerint mintegy 2,5 ezer forinttal kevesebb gyűlik a korábbinál. Összességében azonban az Aranykor a változás után is az olcsóbb kasszák közé tartozik (a díjterhelési topokról részletesen itt írtunk)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.