2017. október 19., csütörtök

MAGYAR CÉGVEZETŐKÉNT MOSZKVÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Gábor
2017.10.19.


Pontos számot nem tudok mondani, de az biztos, hogy egy kezemen meg tudnám számolni, hány poszt érkezett a több mint 6 év alatt Oroszországból. Úgyhogy Gábor posztja már csak ezért is érdekes, ráadásul sajátos formát is választott, hiszen öninterjút készített. Egy magyar kézműves csokoládékat gyártó és forgalmazó cég moszkvai vezetőjeként beszél az ottani mindennapokról.


„Az alábbi írás meglehetősen skizofrén jellegű lesz, mert (jobb híján) saját magammal sikerült csinálnom egy interjút. Semmiképp nem elbeszélést akartam írni, hanem inkább megpróbáltam beleélni magam egy „képzeletbeli riporter” (KR) szerepébe, aki hidegen és talán valamelyest objektívebben próbálja a feladatot megoldani. 
Furcsa érzés volt, és a felénél már tudtam: ilyet az életben soha nem csinálok többet. Remélem, azért sikerül betekintést nyújtanom az itteni környezetbe! 
KR: Bemutatnád magad pár szóban? 
T: Turóczi Gábor vagyok, 40 éves, oroszországi cégvezető. A chocoMe magyar kézműves csokoládé oroszországi képviseletét vezetem 2013 óta, a vállalat életében a „mínusz egyes” szinttől részt veszek, a megalakulás, tehát 2010 óta. 2013-tól élek kint Moszkvában és felügyelem az orosz piacot. Összesen már 18 évet éltem Oroszországban. 
Mi kell ahhoz, hogy egyáltalán elinduljon valaki ebbe az óriási országba? 
Szerintem 4 dolog erős és jó kombinációja: egy versenyképes termék, némi piac-hely- és gazdasági ismeret, alázat, és pénz. 
A magyar idevágyó termékek legtöbbjével viszont az a baj, hogy „még ha maguk a gyártók így is gondolják”, az itteni felvevőpiac nem feltétlenül van ezzel így. 
Ergo: nem elég magamnak magamról azt gondolni, hogy jó vagyok, hanem meg kell kérdezni „független” emberektől, cégektől, piackutatóktól is, ők hogyan vannak ezzel. És a legtöbb cég nem jut el idáig se...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.