2018. július 28., szombat

ORBÁN NEM ELHAGYNI, HANEM ELFOGLALNI ÉS ÁTFORMÁLNI KÉSZÜL EURÓPÁT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2018.07.28.


Nem elhagyni akarja Orbán Európát, hanem meghódítani. Attól sem tart, hogy a liberális demokrácia támadása és a rendszerlényegű korrupció miatt kiraknák a közösségből. Ellenkezőleg, hadat üzent az Európai Bizottságnak, zsarolja az Európai Néppártot, és olyasmire készül, amire alig képes más politikus, téttel ruházni fel a soron következő európai választást.

Ha volt, aki komolyan azt hitte, Orbán elunta a miniszterelnökösködést, ezen a júliusi délelőttön ízelítőt kaphatott fékezhetetlen politikai szenvedélyéből. A negyedik ciklusát kezdő kormányfő kihirdette programját, amiből kiderült, nem tréfált a 2030-as célok emlegetésével. Bár az idei tusványosi beszéd sem nélkülözte a nagyotmondást, jól látható, Orbánnak van elgondolása arról, miként növelje európai befolyását.

Ennek hátterében a hazai pályán gránitszilárdan bebiztosított hatalma áll, aminek erejét példázta a Tusványoson vitába bocsátkozó, vagy csak arra sétáló ellenzéki politikusok megszégyenülése. A méretre vágott ellenzéki pártoktól Orbánnak nem kell tartania, akkor sem, amikor versengve bizonygatják, mi mindenben értenek egyet a kormánnyal, és akkor sem, amikor a NER kilencedik évében a népszavazást tartják csodafegyvernek.

A miniszterelnök véleményt nyilvánított a kulturális életet forrásban tartó ideológiai vitáról, jelezve, nem csak a szokásos belterjes értelmiségi hajtépésről van szó, hanem kiemelt politikai kérdésről. Bár nem állt sem L. Simon László, sem Orbán János Dénes mellé, az eddigi helyzet megkérdőjelezésének helyeslése azt sugallja, a miniszterelnök a radikális nagyhangúakat bátorítja a pozícióharc folytatására. Annál inkább, mert az új rendszer felépítését és stabilizálását követően mostantól új célja van, korszakot alkotni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.