2019. május 20., hétfő

SZABAD SZEMMEL: STRACHE BUKÁSA BLAMÁLTA ORBÁN VIKTORT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SATÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.05.20.



FAZ 

Az ausztriai politikai földrengés nyomán vezető német politikusok a jobboldali szélsőség ellen mozgósítanak, egyben arra használják a fejleményt, hogy tisztázzák saját viszonyukat a jobboldali populistákhoz. A CDU elnök asszonya részére az a nagy tanulság, hogy a demagógok számára saját maguk a fontosak, nem az ország, nem Európa, nem a jövő. És készek a nemzet érdekeit akár egy szelet vajas kenyérért eladni, ám ilyen politikusoknak nem szabad beleszólást kapniuk az unió ügyeibe – tette hozzá Kramp-Karrenbauer. Manfred Weber ezt megtoldotta azzal, hogy a hazájukhoz egyáltalán nem hű nacionalisták kiárusítják országukat és értékeiket. A konzervatívok főtitkára azt fejtegette, hogy a jobboldali populistáknak nem számítanak az emberek, csak saját magukkal vannak elfoglalva. A szociáldemokraták vezetője arról beszélt, hogy a Néppárt tette lehetővé a szélsőjobb felemelkedését, mert nem kellőképpen határolódott el attól, inkább kivárt. A vége pedig az lett, hogy a farok csóválja a kutyát. 


Az egész FPÖ-vircsaft mögött, bármennyire is képtelenségnek hangzik, az húzódott meg, hogy Ausztriát Kelet felé tolják. Olyan államot csináljanak belőle, mint az orbáni Magyarország, ahol a hatalmasok irányítják a sajtót és kiüresedik a demokrácia. De Strache rövid idő után megmámorosodott a hatalomtól. Kezdve azzal, hogy külügyminisztere meghívta az esküvői lakodalmára Putyint, de ez egyáltalán nem ér véget azzal, hogy a belügyi tárca vezetője razziát rendel el a titkosszolgálatnál. Az osztrák kancellár határozottnak akar látszani a kormányszövetség felmondásával, ám egyúttal leplezni igyekszik, hogy Strachét és az FPÖ-t ő tette szalonképessé. Az induláskor nagy változásokat ígértek, ám 500 nap elteltével hatalmas dörej közepette összedőlt az egész konstrukció és a következmények messzire fognak hatni. De a video csak a bukást kiváltó ok és a hatalom kudarcának alapja volt. A Szabadságpártról Ibizán lehullott az álarc. Kiderült a kis emberek állítólagos ügyvédjéről és a haza védelmezőjéről, hogy csupán cinikus hamisjátékos, számára a befolyás puszta öncél, az állam pedig a korlátlan cselekvés lehetőségét jelenti. Esetében az anyagi és szellemi értékek alku tárgyát képezik.


Az osztrák politikai felfordulás segíthet megfordítani a populista hullámot, azaz visszanyomni a szélsőjobb mind nagyobb vonzerejét. Mert ami kiderült a videóból: orosz beavatkozás, korrupció, újfasizmus, orgiák és árulás, az minden krimit felülmúl. De hát már az rendkívül szokatlan volt, hogy Kurz kancellár a választás után az FPÖ-vel lépett koalícióra, mert az ilyen pártokat leprásként szokták kezelni Európában. Azután a rendőrség a Szabadságpárt irányításával kétséges jogi felhatalmazással iratokat foglalt le a titkosszolgálatnál, ideértve, hogy az miként dolgozik a szélsőjobbra, hogyan figyeli meg annak orosz és alvilági kapcsolatait. Azon kívül anyagokat másolt le a nyugati elhárításokkal zajló információcseréről és a külföldi partnerek most attól félnek, hogy az adatok és módszerek már eljutottak Moszkvába. Úgy hogy az osztrákok immár nem kapnak értesítést a külföldi társszervektől a terrorizmust, a szélsőségeseket és a szervezett bűnözést érintő ügyekben. Strache a felvételen arról beszélt, hogy stratégiai együttműködést alakított ki a Kremllel. De most már a következmények az érdekesek. A politikus hasonszőrű barátai összehangolt kampányt folytatnak. A nagy pártcsaládok viszont csak nehezen tudják célba juttatni üzeneteiket. Orbán és a többiek igen hatékonyan ostorozzák Brüsszelt, a migránsokat és a muzulmánokat. Ám Európában ezzel együtt pária a magyar vezető, miközben sütkérezik a Trumptól kapott dicséretben. A nagy terve az, hogy a konzervatívok osztrák mintára vele és társaival álljanak össze, ne a középbal maradékával. Csakhogy az események aláássák elképzelését. Az ingadozók számára riasztó az, ami most Ausztriában történt. De ennél is lényegesebb, hiába emelnek be furfangos pártokat a hatalomba, azok ettől nem lesznek kevésbé fortélyosak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.