2019. május 20., hétfő

ORBÁN LEGJOBB OSZTRÁK TANÍTVÁNYA MEGBUKOTT, ÁM A MESTER ÚGY TESZ, MINTHA MI SEM TÖRTÉNT VOLNA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.05.19.


Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár botránya kapcsán egy kicsit belepillanthattunk abba a sötét, mély kútba, amelynek aljára eddig még a zseblámpák fénye se hatolt le. Az európai populista vezetők ugyanis olyan titkokat rejtegetnek, melyek megismerése estén az istenadta nép vasvillával kergetné el e pártok képviselőit a nemzeti parlamentekből. Sajnos, ez a kétszínű, önző és hataloméhes politikai kultúra nálunk igen mély gyökereket eresztett, így az osztrák szélsőjobb bukása nem jelenti azt automatikusan, hogy Magyarországon is tisztulni kezd a kép. Sőt!

Azok a politikusok, akik megszokták, hogy valós teljesítmény nélkül, kizárólag a választók idegenellenességére apellálva magas posztokra jutnak, olykor megfeledkeznek arról, hogy vannak kötelességeik. A mindennapi realitásoktól elszakadva dőzsölt egy ibizai luxusvillában Heinz-Christian Strache, a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, és erősen becsípve alkudozott egy fiatal nővel, aki magát egy befolyásos orosz oligarcha unokahúgának vallotta. A lépre csalt politikus a rejtett kamerás felvételen olyan őszintén beszélt politikai módszereiről, terveiről, barátairól és ellenségeiről, ahogy ritkán látjuk a mindig elegáns, csak nyelvi panelek mentén kommunikáló populistákat.

Minden előjött ebben a rejtett kamerás felvételben, ami jellemzi ma Európában a szélsőjobb politikusait. Szövetkezés az oroszokkal, médiabefolyás vásárlása, politikai szívességek adása és vétele meglehetősen tisztességtelen eszközökkel. A hab a tortán az, hogy Strache Orbán Viktor módszerével kívánta megszerezni az egyik legbefolyásosabb osztrák lapot, és meg is említi a magyar miniszterelnök strómanját, azt a Heinrich Pecinát, aki az alkancellár állítása szerint felvásárolta a kormányfőnek a vidéki lapok sokaságát. Az Osztrák Szabadságpárt vezetője minden gond nélkül alkalmazhatónak, saját környezetébe átültethetőnek találta azokat a módszereket, ahogy Orbán kirúgta a szabad sajtó alól a támaszokat, és lényegében megszállta a közszolgálati médiát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.