2019. május 20., hétfő

ELCSALT VÁLASZTÁS? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.05.20.


A 2018-as magyar választásokon történt esetleges csalásokról számol be több külföldi médium. A minap még oly ünnepelt osztrák alkancellár botrányos kijelentése Orbánnak is kényelmetlen. Nemzetközi lapszemle.

A 2018-as választásunk során számos csalás történt az elektronikus rendszerben és megfélemlítették, megvesztegették a szavazókat, főképpen vidéken, Ukrajnából pedig átutaztatták a szavazókat Magyarországra - összegzi a Tiroler Tageszietung azt a kutatást, amit az Open Democracy keretében az Unhack Democracy Europe szervezet aktivistái végeztek. Hamisították a levélben érkezett szavazatokat, szavazólapok tűntek el, és leállt a központi szerver a szoftver miatt – sorolja a jelentés. Mindez komoly aggályokat ébreszthet a május 26-i uniós választásokra való tekintettel. A kormány nem akart reagálni az ezzel kapcsolatos kérdésekre. Mindenesetre a cikk hozzáteszi, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői jelentésük szerint rendben találták a választások kimenetelét.

Az EUReporter online újság is hírt adott az Open Society-nak a választási csalásról írt jelentéséről, amely 110 online kérdőíven alapult, 50 választási biztos meginterjúvolásával, a szavazatszámlálás részletes elemzésével, ukrán, szerb, román és magyar újságokban megjelent írások összehasonlító elemzésével és a nyilvános adatok matematikai analízisével készült. Idézi a cikk Kim Lane Scheppelet, a Princeton Egyetem alkotmányjogi professzorát is, aki szerint ezek után kétséges, hogy a 18-as választásokat szabadnak és átláthatónak nevezhetjük-e. A részletek között megemlíti, hogy postai úton érkezett szavazatok ezrei tűntek el, miközben ezrek jöttek úgy postán, hogy fel voltak bontva. A CEU választási szakértője, Tóka Gábor szerint megkérdőjelezhető a választási eredmény, különösen pedig a Fidesz abszolút többsége.

Igencsak kényelmetlen lehet Orbán Viktor számára Heinz-Christian Strache titkos ibizai videófelvétele – legalábbis a Der Standard feltételezi - arról, hogy Orbánéhoz hasonló médiabirodalmat építene korrupt csatornákon keresztül. Mivelhogy két héttel ezelőtt fogadta az alkancellárt a Karmelita kolostorban, amikor is a magyar kormányfő úgy fogalmazott, hogy Európának az osztrák modellt kellene követnie, amiben szerinte a kancellár jobbközép pártja koalícióra lépett a karakteresen jobboldali Szabadság Párttal. (Megjegyzendő: a világon mindenhol szélsőjobbnak tartják az utóbbit). Így kívánt üzenni az Európai Néppártnak Orbán, ami önmagában teljesen elfogadhatatlan modell volt az EPP vezetői számára, s most a kirobbant Strache-botrány után pedig végképp. A 2017-es videóból kiderül például az is, hogy Orbánhoz hasonlóan az osztrák média 75-80%-át szeretné birtokba venni Strache méghozzá a Magyarországon stróman szerepét betöltő osztrák üzletember, Pecina segítségével, akinek aktív közreműködésével 2016-ban felszámolták a Népszabadságot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.