2019. május 20., hétfő

STRACHE-BOTRÁNY: ORBÁN ÚJ SZÖVETSÉGESEIN OTT A HAZAÁRULÁS BÉLYEGE

HVG ONLINE / VILÁG
Szerző: hvg.hu
2019.05.20.


A hagyományos európai pártok vezetői abban bíznak, hogy a populista osztrák alkancellár, Heinz-Christian Strache dicstelen lemondása után a politikai fősodorhoz tartozó erők nagyobb támogatást szerezhetnek a hét végi EP-választásokon. Az egyik fő üzenet az, hogy megállítható a populisták és szélsőjobbosok előretörése, a másik pedig az, hogy a szavakban nacionalista erők nagy része vállalhatatlan alkukat kötött az EU meggyengítésében érdekelt Oroszországgal.

„Nem lehet megengedni, hogy ezek az emberek bármiféle felelős posztot töltsenek be Európában” – mondta Annegret Kramp-Karrenbauer, a nagyobb német kormánypárt, a CDU elnöke, miután kiderült, hogy Heinz-Christian Strache, az osztrák Szabadságpárt elnöke, s hazája alkancellárja magát egy orosz milliárdos rokonának kiadó orosz nőnek ajánlott egyebek mellett állami megrendeléseket, ha az segít neki olyan médiatámogatást kiépíteni Ausztriában, mint „amilyen Orbánnak van Magyarországon”. A Németországban csak AKK-nak becézett CDU-vezér hozzátette: az ausztriai botrány ismét bebizonyította, a szélsőjobbos európai populisták készek arra, hogy saját érdekeiket szem előtt tartva kiárusítsák hazájukat.

Megszólalt Angela Merkel német kancellár – AKK pártelnök elődje – is: „Olyanokkal állunk szembe, akik le akarják rombolni az európai értékeket. Határozottan szembe kell szállnunk velük. Európa a béke, a szabadság és a fellendülés projektje” – mondta több ezer ember előtt a Zágrábban tárgyaló politikus...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.