2019. május 20., hétfő

TELJESÜLHET A KORMÁNY NAGY TERVE - BRUTÁLIS KAMATEMELÉS KELLETT HOZZÁ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.05.20.


Több mint 240 milliárd forinttal nőtt az első negyedévben a lakosság kezében levő állampapír-állomány, így reális célkitűzésnek tűnik, hogy az éves növekedés 800 milliárd legyen – derül ki az MNB legfrissebb számaiból. Igaz, ez sokba kerül minden adófizetőnek, hiszen ehhez hatalmas kamatemeléseket kellett végrehajtani, és a júniusban startoló Nemzeti Kötvény még erre is ráígér.

Idén az első negyedévben 241,5 milliárd forinttal több állampapírt vett a lakosság, mint amennyit visszaváltott, ezzel 6018 milliárd forintra nőtt a kezében lévő állomány – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból. Az impozáns növekedés mögött ugyanakkor erőteljes kamatemelés áll.

Az ötéves állampapírt már decemberben magasabb kamatfelárral bocsátotta ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), az azóta átárazódó papír így ma már 4,5 százalékkal kamatozik. Januárban a kétéves papír kamatát emelte meg az ÁKK, februártól a hároméves állampapír is többet fizet, legutóbb pedig a féléves és egyéves állampapíroknak nőtt 0,50 százalékponttal a kamata. Ennek köszönhetően egy évre az állam 3 százalékot ad. (Az állampapírok kamatát táblázatba szedve ebben a cikkünkben találja.)

Az emelésre azért volt szükség, mert az ÁKK még tavaly év végén bejelentette, hogy 2019-ben 800 milliárd forinttal szeretné növelni a lakosság kezében lévő állampapírok összegét, ami a tervezett 998 milliárd forintos nettó kibocsátás 80 százaléka.

Az MNB legfrissebb adatai szerint ez időarányosan teljesül is, a kérdés azonban a folytatás. Nem véletlenül vetik be júniustól a Nemzeti Kötvényt, aminek a kamatozása a jelenlegi lakossági papíroknál is magasabb (5 évre átlagosan évi 4,95 százalékot fizet, ráadásul kamatadómentes)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.