2019. május 20., hétfő

MIÉRT IS ÁRTANA ORBÁNNAK SZÖVETSÉGESE BOTRÁNYA?


KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / SZÉNÁSI SÁNDOR
2019.05.20.



Nem ront a Fidesz választási esélyein, hogy egyik legközelebbi külföldi politikai partnere, az Osztrák Szabadságpárt elnökéről kiderült, hogy orosz pénzért a saját szolgálatába akarta állítani Ausztria legnagyobb lapját, és ezt korrupt politikai vezetőként állami megrendelésekkel hálálta volna meg. Máshol, elsősorban Németországban nagyobb hatása lehet az osztrák botránynak – mondja Mikecz Dániel elemző.

Nagyon erőteljesen és nagyon hasonlóan mozgósít a kormány a májusi európai parlamenti választásokra, mint azt tette a 2018-as parlamenti választási kampányában, a Fidesz most is a bevándorlás megállításáról beszél. Az idei EP-voksoláson ezért várhatóan többen vesznek majd részt, mint öt évvel ezelőtt, amikor a jogosultak 29 százaléka aktivizálta magát – erről beszélt a Klubrádióban Mikecz Dániel, a Republikon Intézet munkatársa.

Az elemző szerint a magyar kormánypárt választási esélyeit nem rontja, hogy a szövetségesének tekintett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pár napja kipattant botránya.

Egy május 18-án nyilvánosságra került videofelvétel után lemondott Heinz-Christian Strache, FPÖ-s alkancellár, pártelnök, és szétesett az ausztriai kormánykoalíció. A két éve titokban rögzített filmből ugyanis az derült ki, hogy a politikus egy orosz oligarcha hozzátartozóját – akiről mára kiderült, hogy csaló – arra kapacitált, vegye meg Ausztria legnagyobb lapját, a Kronen Zeitungot, hogy az újságot aztán az FPÖ kampányainak szolgálatába állíthassák. Strache mindezért pedig az állítólagos oligarcha cégének állami pénzt juttatott volna, általa befolyásolt közbeszerzések, állami megrendelések odaítélésével.

A szélsőjobbos politikus a videón arról is beszélt, olyan támogató médiát szeretne, amilyen a magyar miniszterelnöknek is van, és ennek ausztriai kialakításhoz azt az üzletembert ajánlotta, aki Magyarországon bezárta a Népszabadságot, és a kormányoldal kezére játszott több lapot is. „Heinrich Pecina egy olyan befektető, aki az elmúlt 15 évben minden magyar lapot megvett és előkészített Orbánnak” – mondta Strache az oroszoknak...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.