2019. március 13., szerda

HIÁBA TÁROLJA AZ ADATOKAT, TOVÁBBRA SEM HASZNÁLHATÓ TAJKÁRTYAKÉNT AZ E-SZEMÉLYI

HUPPA
Szerző: FICSOR BENEDEK
2019.03.13


...Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter tavaly májusban kijelentette, minden magyar állampolgárnak jár a digitális személyazonosító, amely alkalmas több funkcióra, és akár már 2018-ban kiválthatja az egészségügyi szolgáltatásokra jogosító tb-kártyát. Két hónappal később Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s parlamenti képviselő Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének (Emmi) szegezte a kérdést: „Most akkor használható az okosszemélyi tajazonosítóként az egészségügyi intézményekben vagy sem?” A miniszter helyett Rétvári Bence, az Emmi államtitkára válaszolt: az e-személyi olvasásához szükséges 90 ezer kártyaolvasót már kiküldték, ám azok használata „még nem került bevezetésre”.

Szerettük volna megtudni, változott-e azóta a helyzet. Kérdésünkkel megkerestük az Emmit, a Miniszterelnöki Kabinetirodát, a Belügyminisztérium nyilvántartások vezetéséért felelős helyettes államtitkárságát, az Állami Egészségügyi Ellátó Központot (ÁEEK), és az e-személyi fejlesztésében részt vett állami tulajdonban lévő IdomSoft Zrt.-t. Utóbbi gyorsan reagált: szívesen válaszolnak, ám ehhez felettes szervük, a BM engedélyére van szükség – ez azonban feltehetően nem érkezett meg. Engedélyt ugyan nem adott a BM, de reagálni reagált: „Az eSzemélyi nem váltja ki a TAJ kártyát és az adókártyát, csak lehető teszi az adatok igazolásának egy újabb módját.” Ezzel voltaképpen cáfolták Kásler Miklóst, a napi tapasztalatot azonban egyáltalán nem.

Az általunk felkeresett féltucat fővárosi kórházban, köztük a Honvédkórházban sem működik egyelőre a kártyaolvasó. Ugyanez volt a helyzet a kerületi orvosi rendelőkkel, ahol bár általában értették a problémánkat, az e-személyi mégsem volt megfelelő belépő az egészségügyi rendszerbe. Kérdésünkre, hogy mit gondolnak, mikortól használhatjuk az ígért funkciója szerint a csippel ellátott okmányt, hosszú hallgatás volt a válasz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.