2019. március 13., szerda

BEER MIKLÓS PÜSPÖK 2017-ES NYILATKOZATAI A MENEKÜLTKÉRDÉSRŐL

RELI BLOG
Szerző: 
2019.03.13.


A következőkben egy angol nyelven megjelenés alatt lévő tanulmány egyik kis szeletét közöljük, amely Beer Miklós püspök 2017-es nyilatkozatait tartalmazza a menekültkérdésről - és amelyet eredetileg néhányan a blog szerkesztői közül írtak. Alább felsorolás jelleggel gyűjtöttük össze azokat az interjúkat és híreket, amelyek a témához kapcsolódnak. Szeretném azonban kiemelni annak fontosságát, hogy ezeket az összefoglalókat nyitott és elfogulatlan szemmel és lelkülettel olvassuk. A migráció témaköre napjainkban igen vitatott, sok helyen megjelenő kérdés, tele ellentmondásokkal, félinformációkra épített véleményekkel, olykor szélsőségességekkel mind két oldal részéről. Beer Miklós álláspontja, hogy tekintsünk komplexen a témára, értsük meg a jelenséget több aspektusból, majd ezt követően igyekezzünk a legemberségesebb (keresztényként: krisztusi) cselekvési utat követni. Mondhatjuk talán (némi szubjektív vonalat keverve ide), hogy megfontolandó álláspont ez mindannyiunk számára az élet más területein is, nem csak a 2015-ben kirobbant menekültválság kapcsán.

Beer Miklós 2017 februárjában egy videóüzenetben szólt a keresztényekhez a SzemLélek blogon keresztül. Ebben a következőket mondta el.

A napi hírekben értesülünk arról, hogy a magyar kormány szeretné a bevándorlási helyzetet egy új fázisba emelni. Ami azt jelenti, hogy aki beérkezik hozzánk, zárt táborokban tartanák addig, ameddig el nem bírálják az ő menekültkérelmüket és meg nem kapják a menekültstátuszukat. Úgy hallom, hogy már sokan rendelkeznek érvényes igazolványokkal, megkapták a magyar kormánytól a befogadási engedélyt, rendelkeznek menekültstátusszal. Ugyanakkor hallomásból úgy értesülök, hogy ezek az emberek hajléktalanszállón, reménytelenül tengődnek, pedig közöttük nagyon sok keresztény van, vagy éppen akár művelt, képzett emberek, akik keresik a helyüket. Én azt hiszem, elérkezett az a pillanat, amikor segítenünk kell ezeken az embereken - természetesen önkéntes alapon, akár közösségek, akár családok, önkormányzatok, ilyenre gondolok - akik felajánlanának egy-egy befogadó helyet, ahol ténylegesen tudnának a munkaalkalmakról gondoskodni, az ellátásukról; lakást, otthont tudnának nekik biztosítani, és a személyes törődéssel tényleg megadnák vagy biztosítanák az integráció feltételeit. Most már tényleg olyan helyzetben vagyunk, hogy van kerítés, nem jönnek be az illegális bevándorlók az ablakon. Aki az ajtón jön be és a szemünkbe néz, azt a magyar kormány befogadja. Most nekünk kell ebben segítenünk, hogy akik már rendelkeznek ilyen engedéllyel, megkapták a menekültstátuszukat, segítsünk nekik. Hát én most erre hívok minden jószándékú embert, és a váci püspökség akár vállalná is a közvetítést feléjük és a felajánlott lehetőségek felé. Erre hívok jó szándékkal mindenkit.”

A videót ezután egy kisebb konfliktus is követte: a Magyar Idők folyóirat erőteljesen becsmérelte Beer Miklóst a videóban elhangzott kijelentései miatt. Később A szemlélek blog felszólítására elnézést kértek a püspöktől - ugyan csak magánlevélben, nyilvánosan nem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.